Започва оценка на състоянието на сладководните екосистеми в България

  • 29 август 2016 11:46

  • 1306
  • 0
Започва оценка на състоянието на сладководните екосистеми в България
© Булфото (архив)

През изминалите три месеца проект "Оценка и картиране на състоянието на сладководните екосистеми и техните услуги в България (FEMA)" навлезе в най-активната фаза от своето изпълнение.

Основната цел на проекта е да се извърши картиране и оценка в ГИС формат на състоянието на сладководните екосистеми, които се намират извън защитените територии и мрежата Натура 2000. Получените обобщени данни ще допринесат за изграждане на цялостна оценка на отделните водни екосистеми. Оценката обхваща повърхностни сладководни екосистеми на над 47 000 км реки и на над 6 000 езера, блата и язовири.

В изминалия период се извърши мащабно картиране и анализ на сателитни изображения. За всеки изследван обект се определя местоположението, границите и типа на екосистемата. При картиране на състоянието на сладководните екосистеми се оценява състоянието чрез индикаторите за биотична и абиотична хетерогенност, енергиен, материален и воден бюджет. Създаден е и WebGIS портал (http://freshwater-ecoservices-bg.eu/index. php/bg/gis-module-menubg), чрез който резултатите от картирането придобиват публичност.

През целия летен сезон ще продължи теренната работа за събиране на данни за оценката на състоянието на сладководните системи. Данните се обобщават в географски бази данни и се анализират по национално одобрена методика. Експертите работят с индикатори за оценка на състоянието, физични и химични параметри, брой и разнообразие на видовете, дял на местните и чужди видове. Друга група индикатори служат за оценка на екосистемните и културни услуги.

През юни са проведени две обучения за работа с географски информационни системи. По време на проекта експертите участваха в семинари и срещи по проекти от същата програма, за да се прилага единна методология за оценяване на различните типове екосистеми. През есента предстои обмен на опит с Исландия, Норвегия и други европейски страни. Картирането и оценката на екосистемните услуги са нови направления, не само за България но и за всички държави.

Водеща организация при изпълнението на проекта е Институтът по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН (ИБЕИ-БАН) в партньорство с Регионалния екологичен център за Централна и Източна Европа - клон България, Центъра за приложение на спътникови изображения - ReSAC и Клуб "Икономика 2000".

Последвайте канала на

БТА
1306 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини