Глобиха българин с 2046 евро за дрон над Венеция

  • 28 август 2016 20:47

  • 33029
  • 3
Глобиха българин с 2046 евро за дрон над Венеция
© Getty Images

Български турист отнесе глоба от 2046 евро за пилотиране на дрон над площад “Сан Марко” във Венеция. Според местните медии италианската полиция хванала българина в момента, когато се забавлявал да управлява с дистанционно устройство дрона си над камбанарията на площада.

Летателният апарат бил на височина 50 м над десетки туристи, учудени от ставащото над главите им. Българинът нямал представа, че пускането на дрон над града е забранено, пише "24 часа".

Безпилотното самолетче, което използвал, тежи 1,5 кг и струва около 1600 евро. Управляването на дрон във въздушното пространство над Венеция може да става само с разрешение от италианската служба за контрол на въздушния транспорт, от общината и от службата за надзор на историческите паметници.

През юли беше регистриран друг подобен случай с американски турист, чийто дрон се разби на площада, въпреки че не нарани никого. Тогава срещу него беше заведено оплакване в полицията и той беше глобен с 50 евро. Случаят постави началото на полемики около сигурността на небето над града и предизвика издаването на драконовски мерки срещу нарушителите в бъдеще. На практика българинът се оказа първият, над когото те се стовариха. Властите обмислят и евентуалното му подвеждане под наказателна отговорност.

Последвайте канала на

Novini.bg
33029 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
дрончо

2017.03.25 | 12:59

3
Принципно в Италия са откачили с тези такси и глоби за дронове, съгласен съм че трябва да има контрол над тези неща но да шофираш кола е много по опасно за околните от колкото един дрон, цените за курсове в Италия за да имаш разрешително за летене в критична зона като този пло
РВД

2016.09.09 | 16:41

2
Кога тези деяния ще се криминализират и у нас? Сватбарите се почекнаха с тези дронове. Кога ли ще се стигне до сблъсък със самолет и жертви...
гост

2016.09.09 | 16:41

1
Навсякъде в Европа са забранени в населени места. Прави се заради сигурността на хората, а не заради глобите. У нас кога се е правило нещо за хората че и сега някой да се загрижи?

Добави коментар

Водещи новини