Край силистренското село Смилец днес вариха динен мед (снимки)

  • 28 август 2016 18:11

  • 31633
  • 1
Край силистренското село Смилец днес вариха динен мед (снимки)
© Булфото

Динен мед /маджун/ вариха днес жителите на силистренското село Смилец в местност край селото. Идеята да се представи възстановка на цялостния процес за приготвянето на динения мед бе осъществена благодарение на проект.

"Приеми ме на село" на кметството, селското читалище "Светлина 1906" и сдружение "Гражданско единство", по който деца от Силистра "влязоха" в селския бит на Смилец.Децата живяха в домовете на жители на Смилец, участваха в делнични дейности и при възпроизвеждане на някои трудови ритуали. Домакините показаха на малките си гости как се приготвят традиционни ястия.

Пребиваването на децата съвпадна и със седмицата на динения мед /маджун/ в Смилец от 22 до 28 август. За да се приготви диненият мед, дините се изстъргват, изсипват се в обикновени съдове и се слагат на огън, докато се получи сок. После той се прецежда от семките и се вари отново до сгъстяването му. Но най-напред в земята се издълбават така наречените "котлони", в които се пали огън, с "гнезда" за съдовете /тави/ и изход за дима.

Според кмета на селото Павлина Романова диненият мед се е използвал в стари и трудни времена като подсладител. Може да се консумира и от диабетици.

Павлина Романова каза, че благодарение на празника на динения мед е възникнала идея закритото преди четири десетилетия училище в Смилец да стане и първата в страната база за младежки летни бригади. Според Павлина Романова има възможност да се намери работа за младите хора в различни земеделски кооперации в общината, особено по време на кампании - без да се прави аналогия с някогашното бригадирско движение. Ще се търсят възможности за ангажиране на млади хора от 16 до 18 години със съгласието на родителите им.

Последвайте канала на

БТА
31633 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.08.29 | 11:00

1
Edni ot malkoto ozeleli bulgari v durjavata izvun Sofia ..,gledaite gi dobre zashtoto v blizkite budeshti 3-5 godini napulno shte izcheznat togava tezi snimki ot tezi chasti samo Mangali shte gi krasiat..i nakraia posledna i Sofia e ochakva sushtoto..i " Imashe edno vreme Bulgaria.."

Добави коментар

Водещи новини