В Плевен влезе в експлоатация "интелигентна" система за управление на трафика

  • 26 август 2016 14:24

  • 2714
  • 0
В Плевен влезе в експлоатация "интелигентна" система за управление на трафика
© Булфото

В Плевен влезе в експлоатация "интелигентна" система за управление на трафика по улиците. Това съобщи Мартин Митев - председател на Общинския съвет в Плевен, предаде БТА.

Той уточни, че системата е част от европейски проект за интегриран градски транспорт, изпълнен в Плевен с европейска инвестиция от над 18 милиона лева, получил одобрението на Общинския съвет. Системата за управление на движението се регулира чрез видеокамери и датчици, поставени на 13 възлови кръстовища в града. Така не се допускат големи задръствания по улиците, тъй като автомобилният поток се пропуска в посоки, в които е най-оживен в определен момент от денонощието.

"Зелената вълна" дава приоритет на градския транспорт, когато системата установи, че се движи със закъснение в определено направление, посочва Митев.

Въвеждането на системата е наложило премахване от светофарите на предишните таймери, които са отчитали секундите на зелената и червена светлина на светофарните уредби. Сега задействането на зелен или червен цвят на светофара се регулира централизирано от системата, добавя Митев.

Предстои да бъдат закупени още 10-14 нови тролейбуси. С този инвестиционен проект делът на електрифицирания градски транспорт в Плевен стана най-висок, в сравнение с останалите големи градове у нас. 16 тролейбусни линии обслужват над 90 на сто от маршрутите като свързват всички квартали. За първия учебен ден тролеи ще се движат и по новите участъци, каза Митев.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2714 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини