Поставят надписи върху зебрите в Бургас

  • 25 август 2016 18:59

  • 3251
  • 0
Поставят надписи върху зебрите в Бургас
©

Надписи „погледни наляво” и „погледни надясно” ще бъдат поставени на ключови пешеходни пътеки в Бургас. Предложението, което предстои да бъде гласувано на сесия на Общинския съвет, е на съветника и председател на Постоянната комисия по туризъм Живко Табаков, съобщава "Флагман".

Според него, с новата маркировка ще се гарантира по-голяма безопасност и съхраняване на живота и здравето на пешеходците. Необходимите средства са 800 лв. и вече са осигурени от дарение от "Международна асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи”.

Общинският съветник аргументира предложението си с данните на Областната дирекция на МВР – Бургас за периода от 2013 г. до 30 юни 2016 г., според които настъпилите ПТП-та на пешеходни пътеки в града са 100, с 5 загинали и 110 ранени. Подобна инициатива е разработена на територията на градовете Русе, Шумен, Пловдив, Самоков и Варна. От всички известни положителни практики в различни държави с най-голям ефект и възможности за бързо реализиране на голям брой обекти е използваният надпис в Англия „погледни наляво”, „погледни надясно”, пише Живко Табаков. Така първото нещо, което виждат пешеходците, преди да слязат на платното за движение, е този надпис.

Табаков предлага и да бъдат пребоядисани централните пешеходни пътеки в град Бургас тип „зебра”.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3251 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини