Черпим опит от Франция за опазване на паметниците

  • 25 август 2016 16:07

  • 970
  • 0
Черпим опит от Франция за опазване на паметниците
© Булфото (Архив)

Френското законодателство се смята за едно от най-добрите в света и ние ще вървим в тази посока. Когато собствениците не се грижат за имота си, той ще им бъде отнет. Това заяви председателят на парламентарната комисия за култура и медии Славчо Атанасов.

"В тази насока вече работят експертни групи, правят се съгласувателни срещи, в късната есен дори се надявам, че промените, които правим, ще бъдат приети от българския парламент", увери той.

Атанасов не скри, че е потресен от палежа на Тютюневиния град. По думите му трябва да регламентират нещата, като се започне със създаването на електронен регистър на паметниците на културата в България.

"Задачата за създаването му е тежка, но е крайно необходима. Не трябва обаче масово да се предоставят в частни ръце паметници на културата. Най-ценните от тях трябва да останат държавни или общински. Впечатленията ми от руините на складовете, които изгоряха, са потресаващи. Хората донякъде имат основание с това, че институциите не успяха да си свършат работата", заяви още бившият кмет на Пловдив.

Пред БНР той поясни, че законодателната база е изключително сериозна, като 17 закона отговарят за рамката на културата у нас.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
970 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини