Данъчните търсят 833 хасковлии с неплатени задължения

  • 25 август 2016 15:02

  • 1526
  • 1
Данъчните търсят 833 хасковлии с неплатени задължения
© Архив

833-ма жители на област Хасково все още не са платили данъка върху доходите по декларациите си, подадени до края на тазгодишната кампания, която приключи на 3 май.

Всички те в момента получават последно предупреждение по телефона от колцентъра на агенцията и срок за внасяне на парите от две седмици. Ако след напомнянето не постъпи плащане, инспекторите ще пристъпят към запор на заплати или на имущество за събирането на дължимите налози по принудителен път, допълват от офиса на приходната агенция в Хасково.

21 000 физически лица в страната закъсняват с плащането на декларирания от тях данък върху доходите, който се изчислява на 17 млн. лв. заедно с изтеклите лихви. Задълженията на хасковлии са в размер на 616 хил. лв.

Обичайната практика на НАП при закъснение на плащането е да уведоми длъжника чрез напомнително електронно съобщение и чрез звеното за събиране на задължения. Ако в договорения срок не постъпи очакваното плащане, случаят се предава на публичен изпълнител, който започва принудително изпълнение. В процеса на принудително събиране публичният изпълнител на НАП може да запорира заплатата или друго имущество на длъжника, а при продължаващо неплащане то да бъде обявено на публична продан.

От НАП отчитат, че все повече данъци и осигурителни вноски се декларират и плащат в срок, като посочват, че ако през 2014 година делът на доброволно платените задължения е бил 77,7 %, то към 30.06.2015 г. достига 83 %.

Последвайте канала на

Калина Христова
1526 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Оставка!

2016.09.01 | 00:57

1
Пари на МАФИЯТА дето се нарича "държава" не давам.

Добави коментар

Водещи новини