Ралф Файнс и Ванеса Редгрейв с три ексклузивни прожекции на „Ричард III” в НДК

  • 25 август 2016 11:15

  • 813
  • 0
Ралф Файнс и Ванеса Редгрейв с три ексклузивни прожекции на „Ричард III” в НДК
©

През септември кино „Люмиер” ще зарадва публиката си с три ексклузивни прожекции на заснетата постановка „Ричард III”.

Продукцията е с участието на забележителните актьори Ралф Файнс (като Ричард III) и Ванеса Редгрейв (като кралица Маргарет). Точните дати на прожекциите са 19, 20 и 29 септември от 19:00 часа, а „Люмиер” е единственото място в България където филма ще може да се види.

Продукцията е различна от великолепната филмова интерпретация на Ричард Лонкрейн, която зрителите имат възможност да гледат на 4 октомври отново в „Люмиер”.

Разкъсваната от войни Англия е изтощена след година на тежки вътрешни конфликти. Крал Едуард е в затруднение и когато политическите вълнения се надигат още веднъж, братът на Едуард – Ричард, презиран в мирно време, вижда възможност да отнеме короната на брат си. Чрез отмъстителния и злобен Ричард, Шекспир изследва всепоглъщащата природа на желанието за власт сред обществото, белязано от конфликтите. Режисьорът Рупърт Гулд („Макбет”, „Крал Чарлз III”) поставя остър фокус върху митологията, заобикаляща монарх, чиито машинации са неразривно вплетени в тъканта на британската история.

Прожекциите се осъществяват и разпространяват благодарение на Almeida Theatre Live, в партньорство с Picturehouse Entertainment, с продуцент компанията Illuminations. „Ричард III” беше показан за първи път в киносалоните по цял свят едва преди месец.

Almeida Theatre Live прави своя дебют в заснемането на пиеси като създава съвсем нова адаптация на популярното произведение на Шекспир и дава неповторимата възможност на хората навсякъде по света да видят резултата. Продукцията е филмирана, благодарение на множество камери, разположени около сцената. Продуцент е Джон Уивър, който също е продуцирал международни кампании на Avon, като и на филмовите версии на BBC на „Хамлет” с Дейвид Тенант и на „Макбет” с Патрик Стюарт, с режисьор отново Рупърт Гулд.

През 2016-та светът отбелязва четири века от смъртта на Шекспир, а Националният дворец на културата и кино “Люмиер” продължават да почитат този юбилей с различни прожекции и през есента.

ПОВЕЧЕ ЗА УИЛЯМ ШЕКСПИР

Смятан е за най-значимия автор в англоезичната литература и един от най-видните драматурзи в световната история, той е наричан често “национален поет на Англия” и “Ейвънския бард”. Оцелелите произведения на Шекспир, някои писани в съавторство, включват 38 пиеси, 154 сонета, 2 дълги повествователни поеми и няколко други стихотворения. Пиесите му са преведени на всички значими съвременни езици и се изпълняват по-често от тези на всеки друг драматург.

Още приживе Шекспир е уважаван поет и драматург, но славата му достига до днешните си размери едва през XIXвек. Пиесите му остават популярни и днес и са непрекъснато изучавани, изпълнявани и преинтерпретирани в различен културен и политически контекст по целия свят.

Последвайте канала на

813 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини