Вдигат нова църква, за да прогонят черна прокоба в Несебър

  • 08 декември 2011 09:34

  • 1793
  • 0
Вдигат нова църква, за да прогонят черна прокоба в Несебър
©

Първа копка на нов православен храм "Свети Николай Чудотворец" предстои на 10 декември от 14 ч. в несебърския квартал "Черно море". Инициативата на изграждане на Божия дом е на „Съюз на гражданите - бъдеще за община Несебър".

Майките в Несебър продължават да вярват, че черна прокоба тегне над града им, заради статистиката за починали млади хора последните години. Преди време пророчицата Ванга посъветвала жителите да поръсят със захар Несебър, за да е сладко на Богородица, да спрат нещастията и смъртта да не спохожда младите.

Легендите разказват как преди близо 20 години крадци проникнали в църквата в Стария град и откраднали иконата на Черната Богородица, смятана за талисман, който пази местните хора от злини. За да сложат край на тези нещастия гражданите в Несебър пранират да построят два православни храма - един в новия Несебър и един в кв. „Черно море".
„Съюз на гражданите - бъдеще за община Несебър" се зае с тази инициатива преди три години, но за изграждането им са необходими още средства.

В тази връзка на 10 декември сдружението организира благотворителен базар и концерт в читалището „Яна Лъскова" в Стария град. Събитието се организира с любезното домакинство на община Несебър и кмета Николай Димитров. Концертът ще започне в 18 часа, а билети могат да се закупят в Читалището. Една част от сувенирите на базара са изработени от децата на Несебър. На концерта ще вземат участие местни танцови групи и хорове.

„Решението за създаването на Съюза бе взето спонтанно на един градски митинг, на който присъстваха много жени от Несебър с различни професии и възраст. Основна задача на Съюза бе да се изградят два православни храма - в новата част на Несебър и в квартал „Черно море". Причината е, че нелепо загиват всяка година млади мъже и деца. Почерниха се много къщи. Трябва да се обърнем към Бог, да поискаме прошка. Нужно е да се обърнем към вярата, към християнските добродетели.", обясни Светла Костадинова, която е член на Сдружението.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
1793 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини