Експерт разкри причината за многото жертви на опустошителния трус в Италия

  • 25 август 2016 09:43

  • 33996
  • 5
Експерт разкри причината за многото жертви на опустошителния трус в Италия
©

Основната причина за големия брой жертви при земетресението в Централна Италия е несъобразеното със сеизмичната активност строителство. Това каза пред Радио „Фокус“ проф. Емил Ботев, директор сектор „Сеизмология” към Геофизичния институт към БАН.

По думите му сградите в района на град Аматриче са много стари, част от тях паметници на културата и жилищното строителство не отговаря на сеизмичната активност, характерна за централния хребет на Апенините. Проф. Ботев уточни, че за последните 70 години са регистрирани около 100 такива земетресения в Централна Италия.

„Сегашната сеизмична активност, която е само на 40 км на север от Акуила, се развива в район с много стари исторически сгради, но той е много слабо населен. За съжаление, жертвите от труса ще се сравнят с тези от миналото земетресение от 2009 година и вместо хората на място да си направят изводите, че трябва да се съобразят с предписанията и изискванията на сеизмичните правила за строителство в такива високо сеизмични райони, то се оказа, че много бързо са забравили примерите от преди само 7 години“, коментира още проф. Ботев.

Той уточни, че след 1964 година до 2006 година са се случили повече от 100 земетресения с магнитуд по-голям от 6.

Проф. Емил Ботев уточни, че Италия е с голяма честота на такива земетресения. Проблемът е, че тези трусове са с много малка дълбочина и се случват непосредствено под населените места, където остават деформации на земната повърхност и това действа негативно върху строителните конструкции.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
33996 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
макуко

2016.08.26 | 01:38

5
Професоре по твоите думи хората трябва да са съборили тези сгради строени преди столетия и да се правят нови. Е, къде става това. То може да стане, ама не мисля, че има държава където се прави така. Всичко си е етап от историята на Земята. каквото такова. Ако някога започнат да предвиждат земетресеният - супер, ако ли не...
Професоре, защо?

2016.08.26 | 01:37

4
Професорееее, професоре - колко си ми умен професоре. всичко знаеш ти, ама постфактум! Как сградите в тези места да отговарят на СЪВРЕМЕННИТЕ строителните земетръсни изисквания, когато са строени преди стотици години? Не ги ли виждаш, че стените са им каменни. Ама акъл да ръсиш можеш - пък пелтечеше, като те питаха защо и какво при пернишкото земетресение.

2016.08.26 | 01:37

3
'Бем ти експерта!!! Това може да го констатира и всеки дето хванат от пътя!
Бакъря

2016.08.25 | 14:27

2
Господ да ни е на помощ,ако не дай Боже при нас се случи силен земетръс! Преди години/по Татово време/ цимнтовите заводи произвеждаха изключително качествен цимент.Къщата ми е правена преди 39 години и е здрава като противоядрен бункер.Но след като Хайдуккостовата дружина приватизира - разбирай окраде и продаде циментовите заводи на турски фирми,същите батисаха производството на български цемент,за да произвеждат турски цимент. За това в Турция при земетръс сградите падат като руини.

2016.08.25 | 13:25

1
Нали са паметници на културата, как да я бутнеш-тютюновите складове Пловдив.

Добави коментар

Водещи новини