Нискоквалифицираните имигранти на Острова ще кандидатстват за разрешителни за работа

  • 25 август 2016 09:05

  • 2866
  • 2
Нискоквалифицираните имигранти на Острова ще кандидатстват за разрешителни за работа
© gettyimages (архив)

Нискоквалифицираните имигранти от Европейския съюз ще трябва да кандидатстват за разрешителни за работа във Великобритания, след като тя напусне съюза. Това предвиждат планове, обсъждани в момента от британските министри, съобщава вестник "Дейли телеграф".

Сър Дейвид Меткаф, ръководител на британската Консултативна комисия по въпросите на имиграцията, заяви пред вестника, че броят на имигрантите и прекараното от тях време в Обединеното кралство ще могат да бъдат контролирани, ако бъдат въведени разрешителни за работа. Той посочи, че планът ще бъде "доста ясен" и може да се основава на предишната система за разрешителни за сезонна работа в земеделския сектор. Сър Дейвид Меткаф заяви пред "Дейли телеграф", че разрешителните за работа могат да бъдат използвани, за да бъде намален броят на имигрантите от ЕС на Острова, работещи в търговията на дребно, строителството и хранително-преработвателната промишленост.

Британският премиер Тереза МейТереза Мей Тереза Мей - британски политик Тереза Мей (по баща Брейзър) е родена на 1 октомври 1956 г. в се зарече, че ограничаването на нетната имиграция ще бъде "абсолютен приоритет" при преговорите за Брекзит въпреки предупрежденията от ЕС, че Великобритания ще бъде принудена да напусне единния пазар. Днес трябва да бъдат обявени първите официални данни за нетната миграция след референдума за членството в ЕС. Очаква се те да покажат, че броят на имигрантите в Обединеното кралство е достигнал рекордни нива. Националната статистическа служба ще огласи данни, за които се очаква да покажат, че нетната миграция към месец март е възлизала на над 300 хиляди души. Този брой ще бъде много по-висок от заложената от правителството цел за ограничаване на инетната миграция до "десетки хиляди" от "стотици хиляди", постигането на която министри от кабинета открито поставиха под въпрос.

Вчера Консултативната комисия по въпросите на имиграцията излезе с нов доклад, в който се посочва, че нискоквалифицираните имигранти са подложили "на допълнителен натиск жилищните, образователните, здравните и транспортните услуги". В доклада на Консултативната комисия по въпросите на миграцията се отбелязва също, че мигрантите вече съставляват 2 милиона от 13-те млн. нискоквалифицирани работници във Великобритания - тоест всеки седми. В документа се казва: "Основните ползи са за работодатели, които не могат да си намерят достатъчно британски работници. Имигрантите печелят от това, че получават по-високите заплати в сравнение с тези в родната си страна. Цената на това, която често пъти е за сметка на определени населени места или сектори, включва рязко изменение на структурата на населението в определени райони, като е възможно това да се отрази на интеграцията; допълнителен натиск върху жилищните, образователните и транспортните услуги; сериозна експлоатация на някои имигранти поради недостатъчно прилагане на минималните стандарти за труд".

Във връзка с миграцията Лорд Грийн ъв Дедингтън, председателят на аналитичния център "Майгрейшън уоч" каза: "Изключително важно е преговорите за Брекзит да доведат до намаляване на имиграцията от ЕС. Това означава ограничаване на нискоквалифицираните работници, чийто ефект върху икономиката в най-добрия случай е неутрален и които поставят под сериозен натиск обществените услуги. Една от идеите, които си заслужава да бъдат обсъдени, са разрешителните за работа".

През май, малко преди референдума за ЕС, официалните статистически данни показаха, че нетната имиграция за 2015 г. е била 330 хил., вторият най-висок дял, отчитан някога. Увеличението на имиграцията се дължи на вълната от румънци и българи, дошли във Великобритания, откакто ограниченията за тях бяха премахнати през януари 2014 г. Сега те са почти една четвърт от всички имигранти от ЕС.

Министърът на вътрешните работи Амбър Ръд и министърът на външните работи Борис Джонсън вече заявиха, че правителството вече няма да си поставя изрични цели за намаляване на нетната миграция. Премиерът Тереза МейТереза Мей Тереза Мей - британски политик Тереза Мей (по баща Брейзър) е родена на 1 октомври 1956 г. в обаче впоследствие каза, че е ангажирана със свеждането на нетната имиграция до десетки хиляди хора. Източник от "Даунинг стрийт" пък каза: "Намаляването на броя на имигрантите от ЕС ще бъде абсолютен приоритет при преговорите по споразумението за Брекзит. Ще се работи и за намаляване на нетната имиграция на граждани от страни извън ЕС".

Последвайте канала на

БТА
2866 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2016.08.30 | 13:33

1
А кой ще ви работи, ма?! Кьопавите местни олигофрени ли!? Повръщам когато в магазина ме обслужва някакъв увреден изрод - уродлив, фъфлещ, кривоглед и малоумен. Не бива клиентите да се подлагат на такова изпитание, да бъдат обслужвани от същества с малформации и умствени увреждания - основният трудов контингент в областа на услугите в UK!
12345

2016.08.30 | 13:43

2
Ей голям мерак да им слугувате ей! Не ви ли писна да им триете задника? Амаче роби. :D :D

Добави коментар

Водещи новини