Байдън след срещата с Ердоган: Само съдът може да реши въпроса с екстрадирането на Гюлен

  • 24 август 2016 21:40

  • 4504
  • 0
Байдън след срещата с Ердоган: Само съдът може да реши въпроса с екстрадирането на Гюлен
© Getty Images/Guliver

САЩ нямат намерение да защитават турския ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен и американските юристи събират материали за съда в рамките на искането на Анкара за неговата екстрадиция, каза днес вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън, цитиран от ТАСС, след срещата си с турския президент Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва в Анкара.

Байдън каза, че Турция е предала много нови материали по случая по време на сегашната му визита.

"Пристигналата с мен делегация от експерти сега проучва уликите и доказателствата за предаване в съда по всички правила. Никой в САЩ, нито президентът, нито който и да е друг, не може да вземе решение за екстрадиция. Само съд може да екстрадира престъпник", каза Байдън. Той добави, че "САЩ нямат никакви намерения или причини да защитават Гюлен или когото и до било още".

Байдън изрази надежда, че "ако даде Господ, ще бъдат събрани достатъчно улики срещу Гюлен". Веднага щом се съберат достатъчно такива доказателства, те ще бъдат представени пред федералния съд и той ще се произнесе по тях.

Ердоган, цитиран от Ройтерс, на свой ред, призна необходимостта да се подготвят материали за съда и напомни, че съществуват редица двустранни споразумения със САЩ, които изискват екстрадирането. "Според тези споразумения такъв човек, като Гюлен, най-малко следва да бъде задържан и временно поставен под арест. Но засега той е на свобода и продължава своята дейност", посочи турският президент.

Представители на Белия дом, цитирани от Ройтерс, съобщиха по-късно днес, че служители на американското правосъдие внимателно проучват представените от Турция материали, свързани с турското искане за екстрадиция на Гюлен. Предоставена е много информация и САЩ се отнасят сериозно към нея, добавиха те.

Турските власти смятат Гюлен, който живее в САЩ от 1999 г., за главен организатор на опита за преврат в Турция, извършен на 15 юли.
Байдън каза още, че САЩ подкрепят операцията на турските въоръжени сили, която днес доведе до освобождаването на крайграничния сирийски град Джараблус и до изгонването на джихадистите оттам, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4504 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини