Удължават живота на пети и шести блок на АЕЦ "Козлодуй"

  • 24 август 2016 18:42

  • 2385
  • 2
Удължават живота на пети и шести блок на АЕЦ "Козлодуй"
© Булфото (Архив)

На 17 и 18 август 2016 г. се състоя заседание на Управляващия комитет по проектите за удължаване срока на експлоатация на пети и шести енергоблок на АЕЦ "Козлодуй" до 60 години. Това стана ясно от прессъобщение на руската компания "Росатом".

Участие в срещите са взели ръководството на АЕЦ "Козлодуй" и представители на консорциума „АО „Русатом Сервис“ - АО "Концерн Росенергоатом" – Electricite de France, който изпълнява дейностите по Пети енергоблок. Имало е представители и на АО ОКБ "Хидропрес", и на консорциума "Риск Инженеринг" АД - АО "Русатом Сервис".

Разгледани са били текущият статус на изпълнението на дейностите по проекта, актуалният план-график, както и състоянието на готовност на участниците за обследване на техническото състояние на оборудването и тръбопроводите за предстоящия планов ремонт през октомври-ноември 2016 г. Участниците отбелязаха, че проектът се реализира в съответствие с утвърдения график.

Били са представени още резултатите от изпълнените дейности по проекта за удължаване срока на експлоатация на Пети енергоблок по всички направления – оборудване и тръбопроводи на реакторната установка, топломеханично оборудване на първи и втори контур, дизел-генераторите, транспортно-технологичното оборудване, строителните конструкции на сградите и съоръженията.

На съвещанието е обсъден и планът за заключителните мероприятия по проекта. Управляващият комитет подчерта, че високото ниво на взаимодействието между АЕЦ „Козлодуй“ и консорциума „АО „Русатом Сервис“ - АО „Концерн Росенергоатом“ – Electricite de France е помогнало за успешното и своевременно изпълнение на всички дейности за удължаване срока на експлоатация на Пети енергоблок на АЕЦ „Козлодуй“.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
2385 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2016.08.24 | 23:45

2
Защо ще го прави руската компания ""Росатом""?? Нали не искате да имате никаква зависимост от Русия???????????

2016.08.24 | 21:24

1
За да се чюдят будалите.

Добави коментар

Водещи новини