Идея: Държавата да се намесва при недостиг на редки лекарства

  • 24 август 2016 17:55

  • 3389
  • 0
Идея: Държавата да се намесва при недостиг на редки лекарства
© Булфото (Архив)

Правителството ще предложи промени в Закона за лекарствата, които да позволят на държавата да се намесва при осигуряването на медикаменти без аналози. Очаква се предложенията да влязат за разглеждане в парламента през есента. Това съобщи здравният министър Петър МосковПетър Москов Д-р Петър Стефанов Москов е роден на 17 декември 1970 г. в София. Петър Москов завършва.

Възможно е създаването на държавно търговско дружество, което да осигурява лекарства без аналози. Поради търговският интерес за изминалите години са премахнати от лекарствената листа над три хиляди позиции.

"Няма никаква причина държавата да няма възможност в лицето на собствено търговско дружество да осигурява по начин, по който държавата може да прави това лекарство, главно става въпрос за лекарства без аналог, когато търговеца някак си не вижда достатъчно полза в това, тоест, това е ангажимент на държавата и ние ще го направим", обясни още Москов, цитиран от БНР.

Министърът коментира, че проверката на здравната каса за харченето на средства в онкологичните болници в страната е правилна стъпка. Той припомни тревожната статистика, според която за първите шест месеца на годината, лекуваните пациенти са с пет на сто по малко в сравнение с миналата година, но едновременно с това разходите за онкология за същия период на годината са нараснали с близо 26 процента.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
3389 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини