Ето кои ще са най-популярните професии след 10 години

  • 24 август 2016 17:49

  • 52180
  • 2
Ето кои ще са най-популярните професии след 10 години
© Getty Images/Guliver

Според експерти 65% от децата в следващото поколение ще имат работни места, които още дори не са създадени. Бъдещите поколения в момента са изправени пред чувството на неудовлетвореност, защото им се налага да се подготвят за кариери, които дори не биха могли да съществуват днес.

Изборът на университет е труден процес, изискващ време и внимателно обмисляне. Трябва да се вземе предвид, че много от най-популярните работни места днес просто няма да ги има в бъдеще поради развитието на технологиите, съобщава Нова телевизия. Експерти смятат, че голяма част от децата в следващото поколение ще имат работни места, които още не са създадени.

Ето и кои са те:

10. Оператор на дронове

Имайки предвид популярността на тези летателни машини, в бъдеще ще бъдат навсякъде и ще се използват за всичко - от снимане на филми през доставки, та до съдебни разследвания. А когато това стане, ще има и огромна нужда от хора, които да могат да управляват тези нови граждански въздухоплавателни апарати.

9. Съветник по дигитални валути

Независимо дали харесвате биткойн или не, дигиталните валути са във възход, защото все повече хора не се доверяват на централните банки. За да има кой да управлява финансовия ви портфейл след някоя година, задължително ще се нуждаете от специалисти, комбиниращи компютърна сигурност и мениджмънт.

8. Дигитален ключар

Когато дигиталните ключалки станат стандарт, ще трябват хора, които да ни помагат, когато умният дом или кола се заключат. И тъй като никоя технология не е съвършена, техните услуги ще са ценни.

7. Хранителен инженер

С възхода на триизмерното принтиране се заговори за 3D принтирана храна, която ще може да се консумира. Диплома по инженерни науки и химия ще бъде полезна тук.

6. Универсален техник

Концепцията за интернет на нещата ще превърне домовете ни в умни мрежи от свързани устройства. Затова ще ни трябват и хора, които да имат познания за надеждното функциониране на тази плеяда от устройства

5. Мултимедиен специалист

Забравете за диджеите. Бъдещето принадлежи на хората, които могат да миксират най-различни форми на мултимедия, стриймвайки на живо отвсякъде, включително и във виртуална среда. Тези умения изискват аудио инженерство и графичен дизайн.

4. Събирач на органи

И днес съществуват лаборатории, които се занимават с отглеждането на човешки органи. С появата на роботи хирурзи, способни на прецизни операции, тази дейност ще стане още по-разпространена. Подобна позиция изисква познания по биология и химия.

3. Персонален уеб мениджър

Ролята му е да не позволи да се правите на глупаци в интернет. Тази длъжност съвместява качествата на говорител, хакер, съветник и бодигард.

2. Неоозеленител

В резултат на урбанизацията природните пейзажи се променят драматично. В бъдеще ще имаме нужда от хора, които да се грижат за насажденията.

1. Оператор на робот

До 10 години тяхната роля ще е различна. Те ще навлязат в нашия живот трайно, затова ще имаме нужда от хора, които да ги ремонтират, програмират и поправят.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
52180 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2016.08.27 | 22:52

2
Ако нещата продължават да се развиват така, както сега, много по-вероятно е професиите на следващото поколение да бъдат - ковач, кожар, обущар, шивач, орач, ловец, изкопчия и чистач на външни тоалетни, каруцар и тн.

2016.08.27 | 22:52

1
А простутутка?

Добави коментар

Водещи новини