Фискалният дефицит на Шотландия достига 9,5 процента от БВП

  • 24 август 2016 17:24

  • 1546
  • 0
Фискалният дефицит на Шотландия достига 9,5 процента от БВП
© Getty Images/Guliver

Фискалният дефицит на Шотландия възлиза на около една десета от икономиката й за годината до март 2016-а заради спад в приходите от петрол и газ, с което потенциално отслабват аргументите за шотландска независимост, предаде Ройтерс.

Делът на Шотландия в приходите от петрол от Северно море се е сринал с 97 процента до 60 милиона лири през годината до март спрямо 1,8 милиарда лири година по-рано и цели 8,2 милиарда лири преди десет години, предаде БТА.

Според данните, оповестени днес от шотландското правителство, по-ниските цени на петрола, които намаляват правителствените приходи от данъци, и по-високите държавни разходи означават, че за страната все още е належащ въпроса как да разшири икономиката си отвъд петрола, заяви първият министър Никола Стърджън.

Тя отбеляза, че решението на Великобритания да напусне ЕС на референдума през юни, което не бе подкрепено от гласоподавателите в Шотландия, застрашава перспективите за шотландската икономика.

Дефицитът от 9,5 процента в шотландските държавни финанси като дял от икономиката е над два пъти по-висок от общия 4-процентов дефицит на Великобритания, включително северноморския петрол, и е по-висок от 9,1-процентовия за предходната година.

Последвайте канала на

Калина Христова
1546 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини