Китайска корпорация за ядрена енергетика с интерес към България

  • 24 август 2016 17:22

  • 1896
  • 3
Китайска корпорация за ядрена енергетика с интерес към България
© Булфото (Архив)

Енергийният министър Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по се срещна с представители на Генералната група за ядрена енергетика на Китай (CGN). Разговорите се състояха по инициатива на азиатските инвеститори. Корпорацията е изпратила писмо до България, с което заявяват интерес за потенциално сътрудничество в областта на ядрената енергетика. Това стана ясно от прессъобщението на ресорното министерство.

Министър Петкова запозна китайската корпорация с виждането на българското правителство за изграждане на нова ядрена мощност у нас – при наличие на стратегически инвеститор, без предоставяне на държавни гаранции и без дългосрочни договори за изкупуване на произведената енергия.

От страната на Генералната група за ядрена енергетика на Китай бе поставен и въпросът за бъдещето на проекта „Белене“ след решението на международния арбитраж в Женева. По думите на министър Петкова българската страна има готовност да води разговори с потенциален инвеститор, който би проявил интерес към реализацията на проекта. Екипът на Министерството на енергетиката представи информация за параметрите на проекта „Белене“, както и за вече изградената към него инфраструктура, издадените разрешителни и лицензи.

Най-голямата китайска корпорация за ядрена енергетика е държавна собственост. Основната й дейност е свързана с изграждане на ядрени електроцентрали, както и развитие на възобновяемите източници. Китайската корпорация изгражда и шест ядрени центъра за научна и развойна дейност. В момента компанията експлоатира 16 ядрени блока в Китай, други 12 блока са в процес на изграждане. Към 2015 г. инсталираната мощност в ядрена енергия от корпорацията е над 17 GW.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
1896 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2016.09.03 | 13:05

3
Стига с тази ядрена енергетика. Искате един "български чернобил" и да закрием държавата. ГЕРБ=БСП

2016.09.03 | 13:05

2
Що за хора са тия наши "управници"?На какъв език трябва да им се каже че тая централа е гибелна за България.

2016.08.26 | 16:00

1
Да ,всички са "луди " и турците и китайците ,само ние сме "нормалните " ! За какво ни е централата , ей ги комшийте -ще внасяме !Някой на кравите се подлага ,педалска държава !

Добави коментар

Водещи новини