Питаме Швейцария и Германия как да броим бюлетините

  • 24 август 2016 12:06

  • 1358
  • 2
Питаме Швейцария и Германия как да броим бюлетините
© Булфото Архив

Швейцария, Южна Корея, Германия и Канада са част от държавите, от които може да почерпим опит за машинното броене на бюлетините. Очакваме отговор за "ноу-хау" от Великобритания. Това обявиха от Централната избирателна комисия (ЦИК).

От комисията обясниха пред "Монитор", че предстои да се реши какъв тип машини да се ползват. ЦИК ще трябва да се занимае с много технически въпроси преди провеждането на президентските избори през ноември, коментираха оттам. България ще избира между два типа машини.  Единият е подобен на брояча за банкноти, като бюлетините трябва да са сортирани предварително. Другият е машина, която сканира бюлетините и прави техни копия, по подобие на тези в тото пунктовете.

За машинното броене са отделени 50 000 лв., с които най-вероятно ще се вземат поне две устройства. Все още не се знае дали ще се купят, или ще се наемат. Една такава машина брои до 300 бюлетини в минута, поясниха още от ЦИК. Това означава, че на една секция ще и отнеме средно между 10 и 15 минути, за да обработи резултатите, разясниха от ЦИК.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
1358 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2016.08.24 | 14:34

2
Питайте др. Путин-учил се е от тов. Сталин.

2016.08.24 | 12:29

1
Кои бюлетини -дневните или нощните ? Не ходете до Германия и Швейцария ,питайте за " нощните " Цвъц ,той е "гения " !

Добави коментар

Водещи новини