Вековна църква отваря врати в Мелник

  • 24 август 2016 09:51

  • 2145
  • 1
Вековна църква отваря врати в Мелник
©

Храм на 800 години отваря врати за миряни в Мелник. Буквално от руините бе възкресен храмът "Света Зона" над най-малкия ни град. Всичко е готово за храмовия празник на 31 август, когато църквата ще отвори врати за поклонниците от региона и страната, заяви отец Николай, който служи в Мелник.

Той разкри, че Неврокопският митрополит Серафим ще оглави тържествената света литургия и ще отслужи обновление в празничния ден. Предната вечер ще има литийно шествие с иконата на света Зона от храма до града.

В Мелник ще се отслужи водосвет и пак ще се качат миряните в църквата с иконата. Църквата е част от някогашния манастир "Св. Богородица Спилеотиса" ("Св. Зона") и е един от най-ценните културно-исторически паметници в региона. Построена е в началото на XIII век по заповед на деспот Алексий Слав.

Вдигната е върху недостъпно място, на километър и половина над населеното място, като част от крепостта на управника. За някогашния манастир и за тази църква има писмени данни още от 1220 година. Запазен е сигилият - дарствената грамота, издадена от деспот Слав. В нея манастирът се споменава като "деспотски и царски".

Той три пъти е разрушаван и изграждан отново. През миналия век от манастира останали само руини, но той е почитан като свято място. "Положихме големи усилия да възкресим тази църква. Мелник ще има още един действащ храм", казва отец Николай. И припомня, че някога тук е имало над 70 православни манастира и храмове, а туристите сравнявали Мелник с Йерусалим.

Последвайте канала на

Нора Виткова
2145 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.08.24 | 12:28

1
Какъв християнски храм, щом ще "отслужва литургия" ДС-Синода?

Добави коментар

Водещи новини