Завършва реставрацията на южния кораб на Голямата базилика в Плиска (снимки)

  • 23 август 2016 15:18

  • 1822
  • 0
Завършва реставрацията на южния кораб на Голямата базилика в Плиска (снимки)
© НИМ

Директорът на НИМ проф.Бождира Димитров направи инспекция на реставрацията на Голямата базилика – майката на всички български църкви в първата българска столица Плиска.

Монтирани са вече една голяма част от каменните блокове, които Министерство на транспорта дари преди няколко месеца и, които бяха взети от разрушени водонапорни кули и складове по жп линията Русе-Варна, които са били използвани за тяхното строителство. Навремето те са били взети от строителите на Мидхат паша от Голямата базилика. В момента реставраторите настъпват по т.нар.южен кораб на базиликата. Вероятно до края на месеца ще го завършат.

През септември най-вероятно ще започне реставрацията на обекта, който предизвиква най-голям интерес сред българите – свещения кладенец (аязмо). В момента е завършен проекта на арх. Юлий Фърков и се чака неговото одобрение от Министерство на културата. Свещеният кладенец ще бъде построен с изцяло събрани дарения от българите. Потокът от дарения се засили след като Светият отец Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март дари 5 хил. евро за реставриране на Голямата базилика в Плиска преди около месец, с което одобри нейното възстановяване и я нарече мост между Изтока и Запада. Храмът е построен по план на папската катедрала „Сан Пиетро”, която българите са уголемили с няколко метра вероятно водени от типичната българска гордост, за която пишат много средновековни автори – „да са първи в света по всичко”. Във Византия дори съществува поговорка, употребявана от някои тщеславни византийци: ”Императорът пречупи типичната българска гордост”.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
1822 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини