Опозицията пое контрола над най-големия град на Южна Африка

  • 23 август 2016 11:36

  • 1515
  • 0
Опозицията пое контрола над най-големия град на Южна Африка
©

Основната опозиционна партия в Южна Африка спечели кметския пост на Йоханесбург вчера, като измести Африканския национален конгрес, след като той понесе тежки загуби на изборите на 3 август, предаде ДПА.

Кандидатът на Демократичния алианс Хърман Машаба бе избран за кмет на най-големия град и главен бизнес център на страната на бурна сесия на общинския съвет, по време на която избухнаха сблъсъци между съветниците, а един от тях почина от сърдечен удар.

На изборите АНК спечели едва 54 на сто от всички гласове, при 62 процента през 2011 г.

Партията понесе негативните последици от корупционните скандали, в които бе замесено името на президента Джейкъб Зума, слабият икономически растеж и провала на борбата за изкореняване на бедността, отбелязва ДПА.

Демократичният алианс, който преди се смяташе за партия на бизнеса, доминирана от белите, сега има чернокож лидер - Мрнузи Маимане. Загубите на АНК позволиха на Демократичния алианс да поеме контрола над три от осемте т.нар. големи общини - административната столица Претория, Порт Елизабет и сега Йоханесбург, и да запази мнозинството си в Кейптаун, втория по големина град в страната.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1515 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини