Откриха микенски съд за парфюми край Разлог (снимки)

  • 23 август 2016 11:35

  • 3116
  • 1
Откриха микенски съд за парфюми край Разлог (снимки)
© НБУ

Микенски съд за парфюми бе открит при археологически разкопки край Разлог.

В проучванията на селището отпреди 33 000 години участват българи, германци, австралийци и американци.

Голяма част от микенско съдче за съхраняване на парфюми (алабастрон) бе открито това лято в укрепеното селище от късната бронзова епоха (13. в. преди Христа) в местността Бресто, с Баня, община Разлог. Точното съдържание на микенското съдче може да стане ясно след извършване на анализи на органичните останки по неговите стени.

Снимка: НБУ



Находката отпреди 33 века хвърля нова светлина върху контактите на планинските райони от Южна България и егейските градски центрове от времето на Микенските дворци. В 13. век пр. Хр., когато в Бресто се появява първото укрепено селище, в по-важните микенските селища се строят нови отбранителни съоръжения. Линеар Б-текстове показват, че в някои дворци се взимат мерки за отбрана. В началото на 12. в. пр. Хр. Източното Средиземноморие е разтърсено от политически и икономически кризи, които довеждат до загиването на микенската цивилизация и разпадането на хетитското царство в Анатолия. В същото време е напуснато и Бресто.

Силно укрепеното селище в местността Бресто, землище на с Баня, община Разлог се проучва от археолози от Нов български университет, Лудвиг-Максимиланс университет в Мюнхен и Регионален исторически музей в Благоевград. Благодарение на сътрудничеството с Фондация „Балканско наследство“ и Института за полеви изследвания, заедно със студентите от НБУ и Мюнхен, в проекта участват и студенти от САЩ, Австралия и Великобритания.

Укрепеното селище Бресто е разположено на възвишение, оградено от три страни от река Изток, десен приток на р. Места. Микенското съдче бе намерено в тясна уличка в непосредствена близост до голяма постройка с апсиден план.

Масивната укрепителна стена в Бресто засега няма паралели в Западна България и Северна Гърция.
Една от целите на проучванията в Бресто е да се разберат по-добре богатството и контактите на това силно укрепено селище, намиращо се в долината, която разделя Рила, Пирин и Родопите. За далечните контакти на обитателите на Бресто свидетелства и пластина от бивна на глиган, която вероятно е подготвена за производството на церемониален микенски шлем.

Снимка: НБУ

Последвайте канала на

Десислава Станева
3116 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.08.23 | 18:27

1
имало е етикетче към глинения съд ли...че нещо не ми стана ясно как са разбрали, че се е използвало за парфюми???

Добави коментар

Водещи новини