7 случая на кучешка тения във Варна

  • 23 август 2016 09:52

  • 3020
  • 0
7 случая на кучешка тения във Варна
© Getty Images/Guliver

Седем случая на кучешка тения (ехинококоза) са регистрирани в различни райони на Варненска област през първото шестмесечие на годината. Това съобщи д-р Янка Драганова, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести” към Регионалната здравна инспекция (РЗИ)-Варна, предаде "Фокус". Тя допълни, че при един от случаите е заболяло дете на възраст до 14 години, а най-възрастният опериран пациент е на 69 години.

„Запазва се тенденцията за най-честа чернодробна локализация на ехинококовите кисти - при пет от пациентите”, каза още д-р Янка Драганова. Тя отбеляза, че за същия период на миналата година са регистрирани 14 лица с ехинококоза, епидемиологично проучени, от които - също едно дете на възраст до 14 години.

Д-р Янка Драганова посочи, че най-възрастният опериран пациент за периода е бил на 66 години, а най-малкият - на 12. По думите й няма пациенти с доказана множествена ехинококоза, но има един пациент с рецидив. За предпазване от заразяване е необходимо да се спазва стриктна лична хигиена на ръцете преди ядене и след пипане на домашен любимец, както и грижливо измиване на плодовете и зеленчуците преди тяхната употреба. Желателно е да се избягва пипане на безстопанствени кучета. Децата не трябва да играят на места, до които имат достъп безстопанствени животни.

Кучетата не трябва да се хранят със сурови вътрешности и е необходимо да се обезпаразитяват на 2-3 месеца със специализирани препарати.

Последвайте канала на

Калина Христова
3020 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини