„Книгите на Просперо” в НДК

  • 22 август 2016 17:26

  • 934
  • 0
„Книгите на Просперо” в НДК
©

Поредното интересно заглавие по произведение на великия Уилям Шекспир ще можем да видим в кино „Люмиер” на 21 и 26 октомври от 19:00 часа.

„Книгите на Просперо” е на режисьора Питър Грийнауей, който остава верен на текста на „Бурята”, но оригиналният му прочит на пиесата е максимално далеч от стриктни екранизации а ла „Хенри V“ на Кенет Брана. Като структурира историята около 24 книги, взети от Просперо в изгнание (измислени от Грийнауей, те касаят водата, космологията, порнографията, руините, адът, музиката и т. н.), режисьорът изразява мистериозното познание, нужно на Просперо за да постигне магическото си отмъщение. Представяйки херцога като “създател” на останалите персонажи и техните реплики, той го изравнява с Барда, придавайки на пиесата модернистично измерение като изследване на творческия процес. Филмът служи не просто като почит към наближаващия край на славната кариера на актьора Джон Гилгуд (86-годишен по време на снимките), но и като демонстрация как новите технологии развиват потенциала на киното.

Копродукцията между Холандия, Франция и Италия е с участието на Джон Гилгуд, Майкъл Кларк, Мишел Блан, Ерланд Юзефсон и Марк Райлънс.

Филмът е участвал в конкурсната програма на фестивала във Венеция, има номинация за БАФТА за специални ефекти, както и Награда на публиката от фестивала във Варшава.

Книгите на Просперо” е продължение на добрата традиция на Националния дворец на културата и кино „Люмиер” да представят филмови адаптации по произведения на големия майстор-разказвач Уилям Шекспир.

Серията от прожекции започна през май тази година с „Ромео и Жулиета”, „Ричард III” и „Хамлет”, продължи с „Трагедията на Макбет” и „Крал Лир” през юни, а на 16 и 21 септември от 19:00 часа зрителите могат да се насладят на „Бурята”. През октомври ще бъдат представени последните два филма за годината от поредицата адаптации. Освен „Книгите на Просперо”, отново ще бъде показан и „Хамлет”на Лорънс Оливие.

“Шекспир е жив" е глобална програма от събития за честване на наследството на най-известния драматург в света, по повод навършването през 2016-та на 400 години от неговата смърт. Националният дворец на културата и кино “Люмиер” се включват в инициативите на Британския съвет с поредицата „Великите Шекспирови екранизации” – селекция от седем от най-добрите филмови адаптации по пиесите на великия автор, които ще бъдат показани единствено в кино „Люмиер”.

Последвайте канала на

934 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини