Магистрати предупреждават Турция да спазва международните закони

  • 19 август 2016 13:00

  • 2325
  • 1
Магистрати предупреждават Турция да спазва международните закони
© Getty Images/Guliver

Няколко магистратски организации са изпратили писмо до Висшия съвет на съдиите и прокурорите в Турция с призив решенията за отстраняване и уволнение на съдии и прокурори да бъдат съобразени с международните и европейски стандарти. Копие от писмото беше разпространено до медиите от Съюза на съдиите в България - член на Европейската асоциация на съдиите.

Под призива са се подписали Асоциацията на европейските административни съдии, Европейската асоциация на съдиите, Международната фондация "Съдии за съдии" и Европейски магистрати за демокрация и свободи. С оглед на факта, че несменяемостта на съдиите е основен елемент на съдебната независимост, тези стандарти позволяват само много ограничени и специфични изключения от този принцип да бъдат прилагани в рамките на надлежната процедура, се уточнява в писмото.

Според международното право съдиите могат да бъдат отстранявани от длъжност или уволнявани само при сериозни основания за неправомерно поведение или некомпетентност след честен процес. Всички санкции, наложени без предварително надлежно разследване, са в несъответствие с международните и европейски стандарти за съдебна независимост, подчертават още магистратски институции.

Последвайте канала на

БТА
2325 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.08.19 | 18:42

1
Магистрати ,вие сте педали ,кой ще ви клати ? Ако не е рязания ,ще да сте загазили !Нова ,свежа кръв ,кой от вас ще е пръв ?

Добави коментар

Водещи новини