Женски скелет намериха на дъното на квадратно келтско светилище в Сборяново

  • 18 август 2016 10:15

  • 2888
  • 0
Женски скелет намериха на дъното на квадратно келтско светилище в Сборяново
©

Женски скелет е последната находка на екипа на проф. Диана Гергова от тазгодишните й разкопки в археологическия резерват „Сборяново“ край Исперих, съобщава Дарик. 

Разкопките са по програма „Еразъм“. На тях работят 18 доброволци от 6 страни.

Проучването в Сборяново е започнало в края на юни. Проф. Диана Гергова работи с колеги от Женевския университет. Обект на проучванията е могила съседна на тази, в която преди две години бе намерена келтска колесница с останките на два коня, впрегнати в нея. Тазгодишните находки в квадратното келтско светилище доказват нови данни за присъствието на келтите в земите на гетите.

Според Гергова те са дошли в днешното Лудогорие около 3 век преди Христа. Намерихме ритуалноогънат меч ромфея, бил е за сечене и мушкане, има жлебове по острието, едноостър меч е това, прекрасното е, че е непознат вариант на ромфеи край Добрич още една подобна, но и двете в светилища.

Тази година находките са свързани с въоръжения а не с жрици, магически предмети и бижута, обилието е заменено от знакови паметници и нови структури. Във времето, в което келтите се появяват в гетските земи, очевидно влизат в мирни взаимоотношения, вероятно келтски жени, смесени бракове е имало, съдим по дребни келтски накити келтски, очевидно и политически взаимоотношения е имало, за да се появи тук келтска колесница.

Последната находка от разкопките е женски скелет. Той е наречен Андреа. Липсва гръбнакът, но пък са запазени зъбите и ще може да се направят ДНК-експертизи.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2888 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини