Либийските военни сили превзеха още един квартал от ИД в Сирт

  • 16 август 2016 21:32

  • 2029
  • 0
Либийските военни сили превзеха още един квартал от ИД в Сирт
© Gettyimages (архив)

Силите на либийското правителство на националното единство обявиха, че са поели контрола над квартал в центъра на град Сирт, на 450 км източно от Триполи, който преди това бе в ръцете на групировката "Ислямска държава", предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

"Квартал номер 2 е освободен", съобщи говорителят на пресцентъра на проправителствените сили Реда Иса. За освобождаването на квартала е използвана и помощта на танково подразделение срещу снайперистите на ИД. Също така от 1 август силите на САЩ нанасят въздушни удари по позиции на ИД в града и околностите му. "Сега кварталът е изцяло под контрола на нашите сили", заяви Иса.
Операцията за освобождаването на Сирт започна на 12 май. Оттогава в боевете са убити над 300 проправителствени бойци, а над 1800 са ранени по официални данни. Не е известно какви са загубите на джихадистите.

Всички жители на Сирт са напуснали града, там са останали само семействата на джихадистите, заяви говорителят на проправителствените сили генерал Мохамад ал Гасри, цитиран от АФП. Фотограф на АФП потвърди, че не е видял цивилни в града. ИД превзе Сирт миналата година и го превърна в своя база за местни и чуждестранни джихадисти, поемайки контрола над около 250 км от средиземноморското крайбрежие на Либия. Групировката обаче не получава широка подкрепа и загубата на Сирт ще е сериозен удар за ИД, която вече е под натиск от водените от САЩ военни кампании в Ирак и Сирия, отбелязва Ройтерс.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2029 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини