Германците бягат в Унгария от бежанската политика на Меркел

  • 15 август 2016 14:42

  • 28538
  • 11
Германците бягат в Унгария от бежанската политика на Меркел
© Getty Images/Guliver

Дженифър и Валентин Дуредер, млада германска двойка от селските райони на Бавария, си търсят къща на унгарска земя. Мотивът им: да избягат от страна, зарекла се да държи отворени границите си за бежанците, които са предимно мюсюлмани.

"Получават подслон, безплатна храна - на практика им дават парите даром, а ние, германците, трябва да затягаме коланите", каза Дженифър Дуредер след оглед на малка селска къща близо до живописното унгарско езеро Балатон, пише ДПА, цитирана от БТА.

Според обществената телевизия Цет Де Еф двойката е част от "вълната" от германци, които са потърсили убежище в Унгария почти година след като в Германия дойдоха стотици хиляди мигранти, предимно мюсюлмани, в резултат на обещанието на канцлера Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се, че тези които бягат от война ще получат закрила.

"На тези хора им е дошло до гуша от Германия. Искат да живеят спокойно. Казват ми, че става все по-зле", заяви Отмар Хайде, брокерът на двойката, и добавя, че 80 процента от заявките, които получава, са от германци, неодобряващи миграционния наплив. Той посочи, че много от клиентите му приветстват позицията на унгарския премиер Виктор Орбан, който много ясно заяви, че страната му не желае да приема бежанци.

Управляващата партия на министър-председателя Фидес издигна ограда с бодлива тел по границата на Унгария със Сърбия срещу мигрантите, които са предимно мюсюлмани от страни като Сирия, Ирак и Афганистан, и се обоснова с нуждата да защити християнската цивилизация в Европа.

"Клиентите се чувстват по-добре тук - по-спокойни. Приветстват политиката на Орбан, това, че построи оградата, както и изказването му, че не може да изхрани собствения си народ и затова не може да приеме бежанци", заяви Хайде.

Като доказателство за "новия феномен" телевизия Цет Де Еф и баварското радио (Байеришер рундфунк) приведоха думите на "различни" брокери на недвижими имоти, работещи в района на езерото Балатон, но в подкрепа на твърденията им засега няма никакви статистически данни.

Пенсионерите Дорис и Георг Кирш били интервюирани от Баварското радио малко след като сключили договор за покупката на къща в село южно от Балатон през май.

"По телевизията виждаме само шепа семейства, а останалото са маси от млади мъже", посочи Кирш пред Цет Де Еф, като имаше предвид мигрантите, пристигащи в Австрия и Германия по западнобалканския маршрут. "Тук мюсюлманите са много малко, 1-2 процента", каза той.

Но липсата на мюсюлмани не е единственото нещо, което привлича германците в Западна Унгария, която до края на Втората световна война е част от Третия райх. Приятният климат, евтините къщи и голямата германска общност засилват тази привлекателност.

Макар и четвърт милион етнически германци да са принудени да напуснат Унгария след края на Втората световна война, германското малцинство там не е подложено на брутално преследване като в Полша, Чехословакия и бивша Югославия.

Много етнически германци избират унгарското гражданство по време на войната и след нея, което прави трудно да се прецени какъв е точният им брой в съвременна Унгария. Данните на Унгарската статистическа служба сочат, че над 62 хиляди души са се определили като германци през 2001 г., а 88 хил. са заявили, че имат германска връзка в рода си.

Михаел Мюлер, привърженик на дясната партия "Алтернатива за Германия", заяви пред Баварското радио, че обмисля да се премести за постоянно в Унгария, защото в родния му град "почти не можеш да чуеш едно правилно изречение на немски". "За мен това показва, че чужденците са проникнали дори и в малките градове", каза той.

Партията, която в момента има подкрепа от 12 процента според социологическите проучвания и при това положение ще влезе с лекота в следващия парламент на общите избори догодина, се изказа в сходен дух за бежанския наплив, който според нея е създал проблем за националната сигурност.

Ръководството на партията отстоява тезата, че Германия е под риск "да бъде инфилтрирана от чужденци" и че "ислямът не е част от Германия".

Симоне Лутер, германка, която се е преместила на брега на Балатон преди няколко месеца, споделя тези опасения. "Не знаем кои са тези хора", заяви тя пред Баварското радио. "Не искам да правя нищо лошо на никого, но е нещо чуждо и се усеща паника за това, което предстои, когато започнат да строят джамии", посочи Лутер.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
28538 11

Свързани новини

Коментари 11

Добави коментар

2016.10.07 | 21:10

11
меркел е дявола преоблечен в не добре изглеждащ човек, в ада да гние за това което причини на Европа и християните
Mitaka

2016.10.07 | 21:10

10
докъде го докарахме с васалите на хамерика в Европа..!

2016.10.07 | 21:10

6
Тези да не се надрусали, като Депардйо, който объркал самолета за Москва, защото бил пиян. С месеци не можа да се върне обратно, защото както беше при нас, Русия е оградена както концлагер. А тези- малко шоу, малко камери , малко РУБЛИ... и още утре могат да се върнат обратно.
оооооо,

2016.10.07 | 21:10

9
ТЪПАК!

2016.10.07 | 21:10

8
Т Р О Л
Гост

2016.10.07 | 21:10

7
Гответе се за гражданска война, до няколко години ще има явна война в европа. Сега е прелюдията, тук атентатче там атентатче ама накрая ще почнад да горят джамии и туркси ресторанти.... един вече изгоря.

2016.10.07 | 21:09

5
Честните хора в Германие вече вдигнаха ръце от тези питекантропи.Не си бягайте от родината, а спирайте процеса, който го предизвика вашата ръководителка!
ВАЖНО

2016.10.07 | 21:09

4
ПО ГЛАСУВАНЕТО ВИЖДАМ ЧЕ НАРОДА СЕ СЪБУЖДА.....ТУК ТАМ СЕ ПОЯВЯВА И ПО НЯКОЙ ГЛЪМ АМА СА МАЛКО ТИА ГАДОВЕ.....

2016.08.29 | 09:41

3
Какво да очакваш от бръснат от селските райони на Бавария...

2016.08.29 | 09:41

2
ГЛЪМ

2016.08.29 | 09:41

1
Слабодушие е обзело германците,не искат да свалят тъпата канслерка от власт,което щя им струва бъдещето.Жал ми е за Европа и християните в нея,ако можех бих ликвидирал тая пачавра.

Добави коментар

Водещи новини