Празнуваме един от най-светлите празници - Успение на Пресвета Богородица

  • 15 август 2016 06:33

  • 65875
  • 3
Празнуваме един от най-светлите празници - Успение на Пресвета Богородица
©

Успение на Пресвета Богородица отбелязва днес православната църква. Това е един от големите богородични празници в годишния календар, който е установен още от времето на апостолите – учениците на Иисус Христос. Народът нарича този ден още Голяма Богородица за разлика от празника Малка Богородица, което в църковния календар е Рождество на Пресвета Богородица.

Празникът Успение на Пресвета Богородица винаги е предшестван от пост, в който християните се подготвят за големия ден. Денят отбелязва смъртта на Божията Майка, която изглеждала като заспала и от там – Успение, и нейното преминаване в рая. Църковното предание разказва, че за смъртта й известил самият архангел Гавриил. Той й се явил и й възвестил Божията воля след три дни да напусне земния живот, и й дал клонче, което сияело в небесна светлина. За него ангелът поръчал да се носи при погребението й.

Дева Мария веднага разказала на близките си за казаното от ангела и в уверение, че е истина показвала клончето. След което всички започнали да се подготвят за погребението. По чуден начин апостолите, където и да се намирали те по света, научили новината, били взети на облаци и пристигнали в дома на Девата. Когато настъпил денят, известен от ангела, внезапно стаята на Божията Майка се изпълнила със светлина и от небето слязъл Самия Иисус Христос, който дошъл да придружи душата й до райските селения.

Погребението на Светата Дева било придружено от множество чудеса. По нейните молитви те стават и до днес, затова вярващите вече 2000 години не спират да търсят нейната помощ, а на празниците й храмовете се изпълват с народ. На този ден във всички православни църкви се отслужва света литургия. Храмов празник днес има църквата „Успение Богородично“ в Чирепишкия манастир.

Поверия за Голяма Богородица

1. На този ден не се работи никаква работа

2. Старо поверия гласи: В този ден не се пипа нищо червено, за да не стават ялови младите булки.

Вярва се, че така младите жени ще останат бездетни!

3. Друго поверие гласи: На 14 вечерта, бездетните жени молят Богородица да им помогне, носят дарове и преспиват в църквите! Но това може да го направите и на 15 август.

4. Вярва се, че ако на този ден вали дъжд, това предвещава плодородие през следващата година.

5. На този ден, на трапезата се оставя един празен стол – за непредвиден гост, за духа на починал близък или за да напомня, че никой не е вечен на тази земя.

Традиционни ястия на трапезата са прясна питка, пиле каша, тиганици, варено жито, царевица и тиква. Непременно се яде диня и грозде.

Имен ден празнуват: Мария, Марин, Мара, Мариян/а, Марийка, Мариета, Богдан/а, Божан, Божана, Божидар, Божидара, Борис.

 

Последвайте канала на

Десислава Станева
65875 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2016.08.16 | 23:12

3
Благословена да си Богородице Дево! Помилуй ни!
Иван

2016.08.16 | 23:12

2
Сутринтта си праснах една много яка чекия! Чак в окото ми влезна!
beIN SPORTS

2016.08.15 | 13:46

1
& VARNA

Добави коментар

Водещи новини