Добивът на мед рязко намаля

  • 11 август 2016 16:01

  • 1596
  • 0
Добивът на мед рязко намаля
© Булфото Архив

Тази година добивите от мед ще са по-ниски от миналата година. Това са очакванията на бранша, заявени по време на Фестивала на меда във Варна.

Според съорганизатор на събитието Валентин Атанасов обикновено страната ни произвежда между 10 000 и 17 000 тона мед годишно, а през тази година очакванията са добивът да е под 10 000 тона. Той обясни, че в цялата страна през 2016 година реколтата от акация е много слаба. Това се дължи на дъждовете, които са отмили цвета при цъфтежа.

При рапицата добивите също са много ниски. Липата и слънчогледът са дали добри реколти. Председателят на областната пчеларска организация във Варна Атанас Каракашев пък коментира, че годината е била много тежка за бранша. Според него, заради пръскането на земеделските посеви с различни препарати, смъртността при пчелите през тази година ще бъде много по-голяма.
Фестивалът на меда във Варна ще бъде открит утре пред хотел "Черно море" в града и ще продължи до 20 август. В него ще участват 18 производители от цялата страна.

Последвайте канала на

БТА
1596 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини