Лекари от Алепо умоляват Обама да действа, за да не се стигне до нова блокада на града

  • 11 август 2016 10:58

  • 17758
  • 3
Лекари от Алепо умоляват Обама да действа, за да не се стигне до нова блокада на града
© Getty Images/Guliver

Близо половината от последните лекари, практикуващи в контролираните от бунтовници квартали на Алепо, заклеймиха днес "бездействието" на САЩ пред лицето на бедите и жестокостите, които понася населението на големия разделен град в Северна Сирия, предаде Франс прес.

Във впечатляващо открито писмо до Белия дом 15 от 35-те медици, все още останали в района, описват отчайващото положение, в което ще изпадне мирното население, ако режимът предприеме нова обсада.

В събота бунтовниците успяха да пробият триседмичната блокада, предизвикала главоломно поскъпване и нарастващ дефицит на стоки от първа необходимост.

Според медиците обаче ситуацията остава безнадеждна. "Без да има постоянно отворен път за снабдяване, скоро пак ще бъдем обсадени от сили на режима, гладът ще се разрасне и болничните консумативи ще се изчерпят съвсем", предупреждават те.

Подписалите това послание педиатри, хирурзи и други специалисти заклеймяват поведението на САЩ, които "не предприемат никакво усилие, за да се вдигне обсадата, или да използват влиянието си, за да насърчат (воюващите) страни да защитават цивилните".

"Нямаме нужда нито от сълзи, нито от симпатии, нито от молитви дори. Само докажете, че сте приятели на сирийците", пишат лекарите.
Световната здравна организация вижда в Сирия най-опасното място за медицинския персонал, след като през 2015 г. в страната имаше 135 нападения срещу здравни заведения и техните служители, припомня АФП, цитирана от БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
17758 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2017.01.27 | 13:28

3
Кравите вече нямат "интерес " от Алепо !Няма нефт ,няма пари ,няма и "любов " !"Умерена опозиция ", а !По скоро умряла !Да са мислили за кой ... да се хванат !
Видьовден

2017.01.27 | 13:28

2
КоГа свалихте хеликоптера с хуманитарни помощи бесна радост ви обзе, а сега ... скачайте като мамуни де.

2017.01.27 | 13:28

1
Га ядохте кюфтаците не ревахте , сига що ривете.

Добави коментар

Водещи новини