Над 200 000 хектара гори стават защитени

  • 09 август 2016 19:21

  • 1668
  • 1
Над 200 000 хектара гори стават защитени
© ИАГ

Над 200 000 хектара държавни гори ще имат специален статут и в тях ще бъдат наложени определени строги ограничения във връзка с тяхното стопанисване. Това ще бъдат под закрилата на закона чрез Натура 2000. Това стана ясно на днешната среща между експерти от Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) и Министерството на земеделието и горите (МЗХ). На нея стана ясно още, че 7% от местообитанията в зоните по Натура 2000 са определени като гори във фаза на старост в държавните горски територии.

„Направеното до тук е резултат от усилията на държавата като стопанин да подсили обществените функции на държавните гори. През 2015 г. МЗХ предложи и МС прие увеличаването на площта на защитните гори със 105 000 хектара в отговор на очакванията на обществеността за по-добра превенция на горските територии. Днес обявяваме близо 107 000 хектара гори във фаза на старост. България е една от малкото страни, която изпълнява като държава по този начин своите задължения и отговаря на европейските директиви за местообитанията, с което гарантира поддържането на благоприятен природозащитен статус за отделните видове горски местообитания в защитените зони по Натура 2000”, заяви зам.-министър доц. Георги Костов при откриването на срещата.

„Отговорността спрямо следващите поколения, налага да създадем условия за поддържане или достигане на горите във фаза на старост. Днес никой не може по-добре от българския лесовъд, на база най-модерните научни данни и подходи да определи и защити това безценно природно наследство”, каза д-р инж. Ценко Ценов, директор на дирекция „Гори и лесовъдски дейности” в ИАГ.

Той представи списъци на насажденията по типове местообитания, както и зоните, където те са определени. Подборът е направен на базата на подробен анализ на площи от държавните горски територии, предоставени от държавните горски стопанства във всяка от зоните по Натура 2000. При определянето им са спазени строги критерии, които са свързани със съхраняването на ценен генофонд и опазването на биологичното разнообразие.

„Горите във фаза на старост са природен пример за естествената динамика на процесите в гората, което може да подпомогне устойчиво да се стопанисват останалите гори”, допълни инж. Ценов.

Инж. Красимир Каменов, зам.-изпълнителен директор на ИАГ, представи „Платформа за сътрудничество за запазване на българската гора”.

„Целта на платформата е да се осъществи трайно и действащо партньорство между гражданското общество и ИАГ, както и да се даде още една възможност за съвместни дейности по опазване на горите. В платформата ще могат да се регистрират партньорски организации, които в реално време да предават сигнали за нарушения в горите, както и да участват в извършените проверки”, допълни инж. Каменов.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
1668 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Алоо...

2016.08.10 | 08:42

1
Само 200 000.....нямате наяждане, поне няколко пъте по толкова е нужно за да остане България ЗЕЛЕНА!

Добави коментар

Водещи новини