Шеф на съд сваля панталони пред съдия-изпълнител

  • 06 август 2016 07:13

  • 21514
  • 3
Шеф на съд сваля панталони пред съдия-изпълнител
©

В края на 2005 г. съдебната реформа ври и кипи, властите са изпълнили препоръките на Европа. Приети са нови изменения в Закона за МВР и в Наказателнопроцесуалния кодекс (НПК). На бял свят се появява и първият специален закон за конфискация на престъпни имоти, по-известен като “Петканов”. Пак тогава - един ден в края на 2005 г., в стая в районния съд в Раднево съдийски шеф си свалил панталоните, извадил си Районният съд в Раднево мъжкото Заплашената деловодителка Йовка Митева достойнство и казал на съдия-изпълнител Гергана Илчева да му направи свирка. Тя го изблъскала и избягала. Този сюжет не е от нашумял кримироман, а е част от дело в Софийския градски съд срещу съдия Евелин Драганов, на когото Върховният административен съд наскоро потвърди уволнението от ВСС, пише в.“24 часа“.

Драганов тогава бил шеф на районния съд в Раднево. Той и Илчева били в стая на районния съд, когато магистратът поискал орална любов, установява следовател Димитър Стоянов. Според него “това деяние би могло да получи правна квалификация за принуда”.

До обвинение срещу Драганов не се стигнало, тъй като не злоупотребил с власт. Не казал на Илчева, че ако не му направи фелацио, ще настъпят неблагоприятни последици от служебен характер за нея, заключава следователят и добавя, че постъпката на магистрата е морално укорима. Евелин Драганов е изправен пред Софийския градски съд по обвинение за закана за убийство към деловодителка от Районния съд в Раднево. Делото претърпя двоен крах, след като съдия Николай Младенов го прекратяваше, а втората инстанция настояваше да тръгне. Тогава Младенов си направи отвод и папките минаха при съдия Веселина Ставрева. На 13 юли тя даде старт на процеса. Автори на обвинителния акт са Даниел Шостак и Климентина Паличева от спецзвеното “Антикорупция” при Софийската градска прокуратура. От него става ясно, че от 1998 до 2010 г. Драганов е бил шеф на районния съд в Раднево. След това до август 2014 г., въпреки че бил редови съдия, не пожелал да се махне от председателския кабинет.

“Този кабинет колкото изобилстваше от лукс, толкова и от разврат Представете си, дори имаше специален кухненски бокс, в който Драганов приготвяше вечери и канеше гости, сред които местни адвокати. В късните часове на нощта там Драганов вдигаше купони и от съда се разнасяше силна музика, предимно чалга”, разказа пред вестника негов колега.

В кабинета си Драганов колекционирал хладни оръжия - арбалет и пистолет, и дори често се хвалел пред околните с това, пише още в обвинителния акт. От него става ясно също, че като ръководител на съда Драганов бил строг към някои от подчинените си, поддържал железен ред и дисциплина като в казарма. В сградата дори имало сбивания, в които участвал и той. Крещял и на Йовка Митева, която през 2006 г. работела в районния съд като архивар, а след това и като съдебен деловодител. Въпреки че грубостта му се изразявала само на думи, тя “умирала” от страх при вида му. Йовка изготвяла свидетелства и справки за съдимост, замествала съдебния архивар и била служител в регистратурата за класифицирана информация. В нейните задължения влизало и да води касата на съда, да плаща възнаграждения на съдебни заседатели, вещи лица и свидетели по дела.

Шефката на съда Христина Димитрова излязла в отпуск от 19 август до 13 септември 2013 г. и решила неин заместник да е Драганов. На 5 септември Йовка била на работното си място и около 10 ч служебният телефон иззвънял. Чула гласа на Драганов: “Докога ще се занимавам с тебе, кога ще спреш да се интересуваш кой влиза и кой излиза от моя кабинет. Много си арогантна в поведението си. После добавил строго: “Мръсна к***о, сега ще сляза долу и ще ти счупя ръцете и краката, ще смачкам теб и майка ти! Ще затрия целия ти род до последното семе, ще избия цялото ти семейство, ще отрежа главата ти и ще напълня устата ти с червеи!” и затворил телефона. Йовка първо застинала и от страх не могла да изрече нито една дума, пише в обвинителния акт. След секунди деловодителката се вцепенила и заплакала. Чакала най-лошото. През това време колежката ѝ от стаята - Красимира Ченева, я попитала какво се е случило, но Йовка замълчала. След като изгълтала няколко дормипланта, деловодителката споделила тревогата си. Скоро след телефонното обаждане на Драганов друга служителка предала на Йовка и Ченева, че всички може да си тръгнат преди обяд заради предстоящите празници, но “шефът изрично нареди Йовка да остане дежурна”.

Деловодителката нямала ясен спомен как е протекъл остатъкът от деня след отправените й закани, дори не помнела как стигнала от Раднево в Стара Загора. Съпругът ѝ Митко Митев я посрещнал на автогарата в Стара Загора, подпухнала от плач. Тя му разказала всичко и същата вечер потърсили помощ от психолог. Пред специалиста Йовка се свила на дивана и само повтаряла, че иска да се махне от съда. За заканите с убийство на Драганов деловодителката разказала на шефката на съда Христина Димитрова и на друга съдийка. Според експертизите по делото Йовка изпаднала в остра стресова реакция, която довела до разстройство в адаптацията ѝ (интервю с нея виж по-долу). “Тази закана с убийство не само е могла, но и е възбудила основателен страх у Йовка. Престъплението е извършено с пряк умисъл, тъй като обвиняемият като дългогодишен съдия е съзнавал, че отправя закана с убийство”, убедени са прокурорите Шостак и Паличева.

В обясненията си Драганов твърди, че не е отправял закана с убийство към Йовка. В негова полза свидетелства и Станка Хърсева, която е държавен съдебен изпълнител към районния съд. Тя твърди, че около 10-10,30 ч до 13 ч била в кабинета на Драганов и играели табла През това време той провел само един телефонен разговор, но не с Йовка, а с административния секретар на съда. Драганов е бил кандидат за кмет на Раднево през 2011 г., издигнат от инициативен комитет “Илинден”, в който членували някои от местните адвокати, установило следствието. След това съдията решавал дела, по които юристите се явявали, въпреки че имал причини за самоотвод.

Много често Драганов се отвеждал по дела с фактическа и правна сложност, пише следовател Димитър Стоянов. Името на Драганов изплува и в скандал на радневската ул. “Еделвайс” през 2005 г. Тогава магистратът започнал да крещи на шофьора Петър Халков, защото го бил заслепил с фаровете на колата си. Крясъците преминали в жесток побой, като дори съдията опрял оръжие в главата на Халков. Униформените, които дошли на място, не установили следи от насилие по Халков. “Към днешна дата престъплението е погасено по давност, а през 2011 г. Халков е починал”, пише следователят. През 2006 г. в кабинета на Драганов била заместничката му Христина Димитрова, която сега е председател на съда. Тогава магистратът се приближил към нея и се опитал да я хване за гърдите, но тя успяла да го отблъсне. Това деяние не би могло да получи правна квалификация, защото не е съставомерно, твърди следствието. Драганов не предприел никакви действия да се противопостави на отказа на Димитрова.

Потърсен за коментар през двамата си адвокати Иван Петров и Филип Горов, Драганов казва, че няма нищо против да отговаря на въпроси на “24 часа”, но му предстои операция и мислите му са съсредоточени там. Защитниците му заявяват, че истината за клиента им ще стане ясна, когато делото приключи.

Последвайте канала на

Калина Христова
21514 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
6789

2016.08.08 | 15:48

3
Вероятно това е бг правосъдие

2016.08.08 | 15:48

2
Чоков ,оня кмет в който се "блъснало "детето в джипа му и тоя изрод -съдия това са лицата на безнаказаност в днешна България !Красиво ,нали !Това е нелицеприятната истина за "декорацията " !26 години -стигат !
незаинтересован

2016.08.07 | 04:42

1
Увеличете им заплатите!Докато са с мизерни заплати ще вземат рушвети и все така ще живеят.

Добави коментар

Водещи новини