Захариева: При правилно прилагане на закона - ще се изчисти системата

  • 29 юли 2016 17:27

  • 1204
  • 0
Захариева: При правилно прилагане на закона - ще се изчисти системата
©

Надявам се Законът за съдебната власт да се прилага добре. Трябва да се приемат и подзаконовите нормативни актове. Те ще дадат нови правомощия на Инспектората и ако се прилагат правилно - системата ще се изчисти. Имаше проблеми в закона - съдийското самоуправление липсваше. Много често се оправдаваме със законите. Отговорността на магистратите е много висока. Това е най-голямото и крупно изменение на Закона за съдебната власт. Това заяви правосъдният министър Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на в предаването "Лице в лице" по БТВ.

Според юрист №1 у нас въвеждането на електронно правосъдие означава прозрачност и отчетност. "Цялото дело ще се разпределя автоматично. Няма да се изпращат призовки, ще се посочва електронен адрес и подпис, и няма как един човек да се оправдае, че не е намерен, за да му се връчи призовката. Има финансиране. Първият проект се изпълнява и до 3 години трябва да се въведе", обясни още тя.

Попитана кой ще плаща за хората, осъдили страната ни в чужбина, Захариева заяви, че се надява чрез съдебната реформа хората да излизат от съдебната зала удовлетворени. "Около 50% от делата, по които България е страна, приключват с осъдителна присъда за страната ни. Нещата са 50 на 50. Искът на Алексей Петров не бе признат. Работим по това, след всяко решение се прави анализ за изменение на законите. При последния случай с вдовицата на Самоковеца, страната ни е осъдена заради отнемането на имущество по закон от 79-та година, който е бил отменен", разказа още Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на.

Последвайте канала на

Калина Христова
1204 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини