Плевнелиев приветства решението на Конституционния съд за референдума на Слави

  • 28 юли 2016 17:44

  • 3301
  • 27
Плевнелиев приветства решението на Конституционния съд за референдума на Слави
© Булфото

Президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното приветства Решението на Конституционния съд относно противоконституционност на три от въпросите, по които Народното събрание без разисквания взе решение да бъде произведен национален референдум, заедно с президентските избори, съобщиха от прессекретариата на президента.

Държавният глава счита, че това конституционно Решение защитава Конституцията и развитието на пряката демокрация. Според президента, прякото участие на гражданите в управлението трябва да се осъществява при зачитане на конституционните принципи за устойчивото и демократично развитие на страната.

Президентът сезира Конституционния съд с искане да се произнесе по три от въпросите в решението на Народното събрание от 12 май 2016 г. за произвеждане на национален референдум - да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите; броят на народните представители да бъде намален на 120 и директорите на областните дирекции на МВР и началниците на районните управления в областните дирекции на МВР да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура.

Аргументите, с които президентът сезира Конституционния съд, бяха за противоречието с основни начала, въз основа на които се изгражда парламентарната ни демокрация според Конституцията, а именно разделението на властите и правовата държава (и по-конкретно правната сигурност). Не е допустимо Конституцията да бъде изменяна чрез национален референдум, както е записано и в Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. Гражданите трябва да бъда питани само по онези въпроси, по които има право да се произнася Народното събрание.

Според президента, намаляването на броя на народните представители е изцяло и само в компетентността на Великото народно събрание.

Осигуряването на обществения ред и на националната сигурност като съществена част от вътрешната политика на страната е пряко задължение на правителството и на министъра на вътрешните работи. Държавните служители при изпълнение на своята служба са длъжни да се ръководят единствено от закона и да бъдат политически неутрални, което изключва тяхното избиране чрез мажоритарна избирателна система.

Държавният глава миналата година инициира национален референдум относно възможността на гражданите да могат да гласуват и дистанционно по електронен път. Народното събрание вече регламентира електронното гласуване. Повторно поставяне на въпроса на национален референдум не е в съответствие с принципа на правовата държава, посочи държавният глава в искането си до Конституционния съд.

Президентът е удовлетворен, че Конституционният съд споделя изложените в искането аргументи.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3301 27

Свързани новини

Коментари 27

Добави коментар
Дидо

2016.08.04 | 20:45

27
Плевньо, Плевньо, ти си един страхлив женски полив орган. Жалък безгръбначен плзмодий.
ИВАН

2016.08.04 | 20:45

26
ТОЗИ НАЛИ ПРЕДЛАГАШЕ ДА ИМА РЕФЕРЕНДУМИ.....И ДА ДИСТАНЦИОННОТО ГЛАСУВАНЕ, СЕГА ПРИВЕТСТВА
гошо

2016.08.04 | 20:45

25
Импийчмънт,разследване,съд и затвор.

2016.07.31 | 02:00

24
Плевнелиев най добре се гръмни ще направиш услуга на човечеството!
someone

2016.07.31 | 01:59

23
тоест правете референдум по никому не значими въпроси, а най-добре не го правете въобще.

2016.07.31 | 01:59

22
а кой са съдите все пак това са "звездите " на прехода Филип Димитров и други подобни твари уредили си постове тихомълком както Филип Димитров и чакате някаква справедливост от тях
Ер голям

2016.07.31 | 01:59

21
Плебса трябва да бъде удържан в кошарата! Майката ви, и съдии... И президент...
5555

2016.07.31 | 01:59

20
Путьо.
Karo

2016.07.31 | 01:59

19
Направо бан му целия просташки референдум на рок чалгарина.
КУРВА БОЙКО РОДИ КОПЕЛЕ ТРАВЕСТИТ ОТ ДОГАН

2016.07.30 | 17:56

18
ДОГАН ИБЕ ДВЕТЕ КУРВИ БОЙКОУГЛУ АНАЛЕВ И РОСКОУГЛУ ПЕДАЛЕВ ---------------------------------------------------------------УУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУ И ИЗПИХА СПЕРМАТА НА ДОГАНЯ УУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУ--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ДВЕТЕ ТУРСКИ ХАНЪМИ В САРАИТЕ НА ДОГАНЯ И ВСЕКИ ДЕН ГИ ИБЪТ ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Добави коментар

Водещи новини