НС прие на първо четене Закона за противодействие на тероризма

  • 28 юли 2016 14:17

  • 3592
  • 4
НС прие на първо четене Закона за противодействие на тероризма
© Novini.bg

Народното събрание прие на първо четене Закона за противодействие на тероризма. В подкрепа на промените гласуваха 133 народни представители, „против” бяха 5, а 14 „въздържал се”, предаде репортер на Новини.бг.

Предвижда се въвеждане на степенните на заплаха. Това ще става чрез ръководителя на Националния оперативен щаб, в лицето на министъра на вътрешните работи. Нивата на заплаха са: ниско ниво на заплаха - „Трето ниво”, при което има налична информация и събития, които предполагат оценка за ниска вероятност за извършване на терористичен акт. При второто ниво на заплаха или високо ниво на заплаха - „Второ ниво” има значителен брой елементи на заплаха в страната или в непосредствено съседство и е налице реален риск от извършване на терористичен акт. При третото най-високо ниво на заплаха -„Първо ниво” всички елементи на заплаха са налични в страната или в непосредствено съседство и е налице висок риск от извършване на терористичен акт.

В състава на Националния оперативен щаб се включват: министри, заместник-министри, ръководители на ведомства или техни заместници, главният прокурор или определен от него заместник-главен прокурор и други длъжностни лица, представляващи институции, които имат задължения за изпълнението на националния план.

С новия закон за тероризма се дава възможност на въоръжените сили да извършват проверки на личните данни на човек, каквито полицейските служителите са можели да правят, както и да осъществяват обиски. Въоръжените сили на страната също така ще имат правото да използват сила срещу граждани по Закона за МВР - за противодействие или отказ да се изпълни законно разпореждане, задържане на правонарушител, който не се подчинява или оказва съпротива на полицейски орган и други. Министър-председателят със заповед създава Национален оперативен щаб за управление на силите и средствата за противодействие на тероризма.

Предвидено е с този закон да се налагат и административни санкции на хората, които не изпълняват разпорежданията на органите на реда или въоръжените сили. Те ще се наказват с глоба от 500 до 2000 лв. или с имуществена санкция от 3000 до 10 000 лв., ако не подлежи на по-тежко наказание.

Със Закона за тероризма при извършване на терористичен акт на територията на страната, от което са настъпили смърт или увреждане на здравето на мнозина, имуществени вреди или вреди за икономиката в особено големи размери, или значителни последици за околната среда, свързани със замърсяване на почвата, водата или въздуха с химически, биологически или радиоактивни вещества и материали, на цялата или на част от територията на страната може да се обяви извънредно положение. Извънредното положение по този закон се обявява с решение на Народното събрание или с указ на президента по установения в Конституцията ред.

С новия закон за тероризма се разрешава и използването на специални разузнавателни средства по отношение на дейности, свързани със защитата на националната сигурност в случаите на предотвратяване на тежки умишлени престъпления по глава първа от особената част на Наказателния кодекс да могат да се използват за срок до 2 години, а не както беше досега за 6 месеца, както и удължаването на срокът на използването на СРС при необходимост да се увеличи от 12 месеца на 3 години.

Също така със законопроекта по отношение на лице, за което са налице данни, от които може да се направи обосновано предположение, че е свързано с подготовката на тероризъм, може да се прилагат превантивни мерки. Те ще бъдат свързани със забрана за промяна на местоживеенето без разрешение, забрана за напускане на страната без разрешение, забрана за посещаване на определени места, райони и обекти без разрешение, забрана за напускане на определено населено място без разрешение, забрана за осъществяване на контакт с определени лица без разрешение, периодично явяване в районно управление на МВР и подписване пред полицейски служител, отнемане на паспорти или заместващи ги документи и забрана за издаване на нови.

Законопроектът получи широка подкрепа в пленарната зала. Единствено от БСП заявиха, че са категорично против, тъй като срещу тероризма трябва да се води далновидна политика и превенция, поясни Янаки Стоилов. В този законопроект превенцията не в достатъчно застъпена.

Депутатът от ДПС Янко Янков заяви, че групата им ще подкрепи законопроекта и той е необходим и навременен. Според него е била казана тезата, че има закони, които помагат за борбата с тероризма и няма нужда да приемането този закон, но той дава възможност за координация и субкоординация, която в момента не съществува.

Янков коментира, че „причината за тероризма няма общо с тероризма и обясни, че ако щом човек преди да се взриви казва „Аллах Акбар“ ефекта става сериозен, но ако гръмне без да го казва обществото ще го сметне за престъпник. „Бежанците нямат нищо общо. Потоците от бежанци се използват, за да се вкарват елементи, които да подпомогнат осъществяването на тероризъм. Има потенциална опасност в гетата, където държавността не съществува”, допълни той и каза, че радикалния ислям е политика.

Председателят на ПГ на ГЕРБ и председател на Вътрешна комисия Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа заяви, че необходимостта от този законопроект е във връзка с променящата се среда за сигурност, както в региона в който се намираме, Близкия Изток и виждате какво се случи през последните няколко месеца в Европа.

„Разбира се, че много са тези,които са „за“, много са тези,които са „против“. Смятам, че не трябва да имаме абсолютно никакви притеснения за приемането на подобен законопроект, защото нашият ангажимент да противодействаме ефективно на потенциалните заплахи за сигурността на страната и разбира се да ограничим възможността за подготовката на извършване на терористичен акт“, заяви Цветанов и посочи, че в Европа има изготвено подобен тип законодателство. „Нали разбирате, че отсреща има терористи, има организации, които искат да работят без правила, да нарушат обществения ред и да засегнат човешките права на всички граждани, живеещи по света“, заяви той.

„Можем да противодействаме като направим законодателство, което ще защити правата на хората, но и да направим законодателство, което ще ни даде възможност да противодействаме адекватно на всички тези потенциални заплахи“, заяви Цветанов. По думите му силата на една демокрация е, когато има разделение на властите и когато може да се осъществява съответния контрол от парламента към изпълнителната власт и да се адаптира законодателството към развитите демокрации.

Според него трябва да се даде гаранция на службите, че те могат да си свършат работата. „Самият факт, че се търси по-голямата оперативност, това не означава, че ще отидем в другата посока“, добави той. Цветанов обърна внимание на възможността армията да бъде в помощ на „Гранична полиция“. По думите му сигурността и приоритет за цяла Европа и приоритет за всички развити демокрации.

„От тази гледна точка, аз смятам, че трябва да подкрепим законопроекта, защото законопроекта ще ни даде една основа, която ще можем да я надградим между първо и второ четене и с приемането на този закон ще дадем по-голямата сигурност и възможност всички да си свършат своята дейност“, посочи Цветанов.

 


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3592 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2016.12.16 | 04:25

4
Лошо ,когато цял народ го обявят за терорист !Законно подслушване ,арести ,разбити врати ,показни арести и после съд в Хага и пак народа ще плаща !
гошо

2016.12.16 | 04:25

3
Народът се моли да влезе някой терорист в "народното събрание" ама когато са се събрали всички Lайновози.
аз

2016.12.16 | 04:25

2
айде , още 100-200 високо платени службици за ловци на покемони , доказали своята надеждност в услуга на родата

2016.07.28 | 19:39

1
копие на "патриотичния закон" въведен в САЩ след 2001 и ефекта беше нулев, но тука ще се използва за укрепване на властта на ГЕРБ .Затова Цветанов ходи до САЩ да получи инструкции

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини