Как да готвим ориз, така че да намалим калориите му наполовина?

  • 27 юли 2016 13:28

  • 2841
  • 2
Как да готвим ориз, така че да намалим калориите му наполовина?
©

Оризът, тази живителна сила, която се влива в традиционните кухни на толкова много нации, е може би най-повсеместната храна в света.

В Азия, където се консумират около 90 процента от целия произведен ориз, малките зрънца са част от почти всяко хранене. В Карибския басейн, където нишестето от ориза често се смесва с боб, това също е много разпространена храна.

Оризът е толкова широко разпространен, защото може да се използва за приготвянето на много различни видове храни и е относително евтин. Но подобно на други нишестени храни, той има един сериозен недостатък: не е особено полезен за здравето. Консумацията на бял ориз, по-специално, е свързана с по-висок риск от диабет. Една чаша приготвен ориз е източник на около 200 калории, повечето от които идват под формата на нишесте, което се превръща в захар, а често след това и в телесни мазнини.

Студент от Колежа по химически науки в Шри Ланка и неговият ментор обаче са открили нов начин да се готви ориз, чрез който калориите в него могат да се намалят с 50% и дори храната може да предложи няколко други добавени ползи за здравето.

Прочети повече ТУК.

Последвайте канала на

Novini.bg
2841 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
гошо

2016.07.28 | 09:52

2
А не е ли по-просто да ядем два пъти по-малко ориз,преписващи автоматично всичко идиоти?А?
Еднорък

2016.07.27 | 14:00

1
А пълнени чушки със сирене как се приготвя? :)))

Добави коментар

Водещи новини