Банките в Румъния са сред най-печелившите в Европа

  • 27 юли 2016 13:12

  • 1790
  • 1
Банките в Румъния са сред най-печелившите в Европа
© Getty Images/Guliver

Банките в Румъния са начело в класацията на най-печелившите европейски банки, като рентабилността им е двойна спрямо средната на Европейския съюз, съобщава Медиафакс, позовавайки се на анализ на в. "Зиарул финанчиар".

Според изданието румънските банки са успели да се наредят сред най-печелившите кредитни институции в Европа след няколко години на загуби, след като изчистили от балансите си голяма част от лошите кредити. Остава да се види обаче дали тези резултати ще бъдат съхранени и през следващите години, отбелязва вестникът, предаде БТА.

Според анализа румънските банки са имали в края на първото тримесечие индекс на възвръщаемостта на собствения капитал (ROE) два пъти по-висок от средния за Европа, а индексът на възвръщаемостта на активите (ROA) е бил четири пъти над средното за ЕС ниво, сочат централизирани данни на Европейската банкова служба.

Банките от еврозоната контролират около 80 процента от румънската банкова система, но клоновете им в Румъния са по-печеливши от някои големи банки в Европа. Например банките в Австрия, Франция и Италия имат нива на рентабилност от 2 до 4 пъти по-ниски от тези в Румъния, посочва вестникът.

Последвайте канала на

Калина Христова
1790 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.07.27 | 14:17

1
това си чиста кражба

Добави коментар

Водещи новини