3000 джихадисти живеят в Русия

  • 27 юли 2016 12:58

  • 2291
  • 4
3000 джихадисти живеят в Русия
© gettyimages (архив)

Близо 3000 души, заподозрени, че са получили бойно кръщение в Афганистан, Сирия и Ирак, са открити в Русия през 2015 г. Това съобщи пред съвещание на силови шефове в Санкт Петербург директорът на руската Федерална служба за сигурност (ФСС) Александър Бортников, предаде ТАСС.

"Щом се завърнат в страните си, бойците, участвали във въоръжени конфликти в Афганистан, Сирия и Ирак, са основни фигури във вербовката на нови терористи", посочи главата на ФСС. "Те активно проповядват идеите на джихада, водят нелегална дейност, свързана с подготовка и извършване на атентати. Миналата година в Русия бяха установени повече от 2900 души, заподозрени като участници в терористична дейност в посочените страни", добави той. "За Русия опасността от рязък скок в терористичните действия поради масовото връщане на бойци терористи от чужбина е сред най-острите проблеми", подчерта Бортников.

"Главатарите на ИД, "Джебхат ан Нусра" и Ал Каида създават "спящи клетки" далеч извън зоните на терористичната си дейност и те "буквално се съживяват" с притока на нови бойци, идващи заедно с имигрантите в европейските държави. Експлозивно нарастващият брой мигранти от Близкия изток и Северна Африка дестабилизира социално-политическата и рязко влошава криминогенната обстановка в много държави, принуждава спецсдлужбите да действат в извънреден режим", отбеляза шефът на ФСС.

"Руските тайни служби получават документално потвърдени данни, че бандитски главатари, укриващи се в ред страни от Близкия изток, планират да продължат терористичната си дейност, по-специално да вдъхнат нови сили на нелегалните банди в Северен Кавказ, до голяма степен обезвредени от ФСС", каза той. "Спецслужбите в Русия оперативно контролират над 220 "потенциални псевдошахиди" - атентатори самоубийци, системно издирват лица, обучаващи бъдещи "живи бомби", чието използване нараства в световен мащаб", посочи Бортников.

"Като друг сериозен проблем той определи използването на интернет за разпространение на агресивни схващания от идеолозите на тероризма с цел да формират привлекателен образ на дейността си, за да вербуват по-специално жени и деца. Действайки по принуда от чужбина, функционерите на международните терористични структури се научиха доста ефективно да управляват звената от терористичните си мрежи дистанционно, като използват всички налични средства за комуникация - от агенти за свръзка до сателитни комуникационни системи и естествено глобалната мрежа интернет", заяви руският висш антитерорист. Той прикани тайните служби постоянно да следят националните информационни пространства, за да блокират свовременно терористичните заплахи, също и незабавно да реагират на искания в този дух от техните партньори.

Последвайте канала на

БТА
2291 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Крум Усаински-Крупник

2016.08.09 | 21:49

3
Не 3000,а 3 милиона!!!В Сибирско-Азиатският Катун 45% от населението не са християни,а 25-30% са мюсулмани!!!Решението е анхилация на Русия и внос на китайци!!!
Бръм Усран от Курник

2016.08.09 | 21:49

4
Да така е ,само дето 35 000 войска на китайците ,нещо не се върна от" екскурзията " на остров Недоманский !Интересно защо ?Бръмчо !

2016.08.09 | 21:48

2
Не са ги канили !А бабата ви Меркел ,специално ги покани !А сега оле,мале !
FM

2016.08.09 | 21:48

1
3000 джихадисти живеят в Русия, може да са и повече. Но колко живеят у нас в България в ЕС в Щатите, никой не казва. Защо ли!

Добави коментар

Водещи новини