Сметната палата установи неефективен контрол на находище "Челопеч"

  • 27 юли 2016 12:56

  • 3243
  • 0
Сметната палата установи неефективен контрол на находище "Челопеч"
© Novini.bg

Сметната палата установи недостатъчно ефективен контрол на концесията за добив на златно-медно-пиритни руди от находище "Челопеч", съобщиха от пресцентъра на палатата.

Сметната палата е извършила одит на договора за предоставяне на концесия за подземни природни богатства - златно-медно-пиритни руди, чрез добив от находище "Челопеч" - Софийска област, на "Дънди Прешъс Металс Челопеч" ЕАД за периода от 01.01.2011 г. до 31.12.2013 г. Договорът за концесията е сключен за срок от 30 години и влиза в сила на 26.07.1999 г. До 2009 г. е изменян и допълван с четири допълнителни споразумения. Още с първото споразумение са променени изискванията, предвидени в решението на Министерския съвет за предоставяне на концесията, без негово предварително произнасяне - чрез предоговарянето са намалени значително средствата по задължителните минимални инвестиционна и екологична програми за първия период на концесията, променен е и срокът за изпълнение на мероприятията по тях от 5 на 3 години. Така концедентът (българската държава) се лишава от договорени инвестиции в общ размер над 37 млн. щ.д, се посочва в съобщението.

През всяка година от срока на концесията концесионерът се задължава да заплаща на концедента годишно парично концесионно възнаграждение в размер на 1,5 на сто от стойността на металите (мед, злато и сребро) в добитите количества руда. През 2007 г. методиката за определяне на концесионното възнаграждение е променена и процентният му размер се обвързва с рентабилността на нетните приходи от продажби и счетоводния финансов резултат на дружеството. През 2008 г. обаче е включена разпоредба, съгласно която концесионерите по сключени концесионни договори запазват правата и задълженията си при условията на сключените договори до изтичане на срока им. С въведената разпоредба на практика законодателят поставя в неравностойно положение концесионерите по сключени договори преди и след 2008 г. относно размера на дължимото концесионно възнаграждение при еднакви други условия. При запазването на процентния размер - от 1,5 на сто, без обвързване с рентабилността на дейността на концесионера, концедентът е лишен от възможността да получи по-високо концесионно възнаграждение, което се отразява негативно на ползите за държавата, имайки предвид дългия срок на концесията. По вече сключените договори не се постига по-справедливо разпределение на ползите между концесионера и концедента.

Концесионерът "Дънди Прешъс Металс Челопеч" ЕАД е заплатил дължимото възнаграждение в размер и срок съгласно клаузите на договора. За одитирания период дължимото концесионно възнаграждение е над 22,6 млн. щ.д. или над 33, 8 млн. лв. От концедента са внесени суми по бюджетите на общините, на територията на които е разположена концесионната площ: на община Челопеч - над 14, 7 млн. лв., и на община Чавдар - над 1,7 млн. лв. За одитирания период реализираните инвестиции са в размер над 187,5 млн. щ. д. От информацията за осъществения контрол през одитирания период не се създава увереност, че през 2011 г. и 2012 г. са извършвани проверки на място в обекта на концесия, както и че във връзка с осъществения текущ контрол стриктно са спазени изискванията на Вътрешните правила за работа на дирекция "ПРК" по отношение на проверка на представените документи от концесионера. Сметната палата дава 5 препоръки на министъра на енергетиката, за изпълнението на които трябва да се предприемат мерки в срок до 4 месеца.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3243 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини