Оперна певица с номинация за Грами открива РАДАР Фестивал във Варна

  • 27 юли 2016 12:48

  • 1187
  • 0
Оперна певица с номинация за Грами открива РАДАР Фестивал във Варна
©

Във Варна, между 10-ти и 14-ти август, ще се проведе 3-тото издание на фестивала РАДАР, който представя музикални изпълнения, включващи други форми на изкуство. Съвременен танц, театър, аудио-визуални изкуства и дори нови технологии са включени в музикални проекти от различни жанрове като съвременна опера, джаз и електроника.

Откриването на фестивала за първи път ще се проведе на сцената на Държавна опера Варна от 20:00ч. на 10-ти август със съвременната опера „Лилит“. В главната роля влиза сопраното с номинация за Грами - Клерън МакФадън. Българската следа в продукцията се оставя от живеещият и творящ в Холандия български пианист Димитър Бодуров, който пише музиката за Лилит и участва в представлението.

Близо 25 години Клерън МакФадън следва пътя на операта, гастролирайки на сцени като Ла Скала и Ковънт Гардън, които й дават статут на световна прима. Клерън е добра във всичко, но не и в сляпото следване на установени порядки, затова през 2012-та продуцира първото си представление, което разказва трагичната история на Лилит по един необикновен начин.

Според мит от Кабала, Господ създава от глина Адам и Лилит като равни. Лилит се смята за равна в очите на Господ, но Адам се чувства по-висш. Тя отказва да се подчини на Адам и напуска градината на Рая завинаги, избирайки да стане безкрайно скитащ демон. Адам моли Господ за по-покорен партньор и тогава Ева е създадена от реброто му. Чрез съчетаването на различни медии и музикални стилове, МакФадън изгражда драматично напрежение в ролята на Лилит, изправяйки се срещу Адам, който общува с нея от прожекционен екран. Думите на обич се преливат в думи на съжаление, а неосъзнатите желанията се превръщат в обвинения. МакФадън прави впечатляващ портрет в ролята на тази самотна жена, която е едновременно уязвима и уверена в своите убеждения. Преждевременната загуба на партньора на Клерън в проекта – Йерон Вилемс, през декември 2012 година, само няколко месеца след премиерата, прави Лилит своеобразен „жив“ документ.

„Във Варна от мен публиката може да очаква неочакваното, тъй като никога не изпълнявам нещата по идентичен начин, но винаги е вълнуващо, защото „Лилит“ е създадена и се изпълнява с много уважение към музиката и към публиката. Каня всички да потеглят с мен на това пътуване.“ – сподели Клерън за предстоящото си гостуване в Морската столица.

Освен с „Лилит“ Клерън МакФадън ще се представи по време на РАДАР и с рецитала „Гласът на Америка през 20ти век“, в който зад рояла ще застане лауреатът на множество световни конкурси – Майк ДелФеро. Концертът ще се проведе в залата на Градска художествена галерия на 12-ти август от 19:00ч.

Клерън МакФадън и Майк Дел Феро ще направят ретроспекция на едни от най-влиятелните американски композитори през 20-ти век. Една богата програма – от госпъл музика през Джордж Гершуин и Дюк Елингтън до модерни американски композитори. По време на концерта ще бъдат прожектирани партитури на някои от съвременните творби като Стрипсоди на Кати Барбериан, Ариа на Джон Кейдж, както и екстравагантната Соната еротика на Шултоф.

Билетите за фестивала са на цени от 5 до 15лв. и могат да бъдат закупени онлайн или в Градска художествена галерия всеки ден от 16 до 18ч.

Фестивалът се реализира с финансовата подкрепа на фонд „Култура” на Община Варна, Министерство на културата, Фондация "Америка за България" чрез програма "Изкуство в движение", администрирана от Фондация "Арт офис", Посолството на Америка и Посолството на Германия.

Последвайте канала на

1187 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини