Осъдиха природозащитници да платят на ухапан от куче

  • 26 юли 2016 20:51

  • 6761
  • 0
Осъдиха природозащитници да платят на ухапан от куче
©

Немските спонсори на сдружението „Надежда за животните“, които годишно осигуряват 107 000 лв. за издръжката на кучешкия приюта в Шумен, ще трябва да платят още 3,035 лева и да ги изплатят на общината, пише "24 часа".

За тази сума община Шумен е осъдена да я изплати като обезщетение на гражданин, ухапан от бездомно куче. Случаят е прецедент в съдебната практика у нас и така сваля изцяло от общините задължението да решават проблема с популацията на бездомни кучета и го прехвърля към фондациите, които спонсорират тази дейност.

Това коментират местни природозащитници след решението на Шуменския районен съд.

Немската страна осигурява 60 процента от издръжката на приюта за кучета в Шумен, т.е. около 107 000 лв. годишно. Общината съответно плаща 40 на сто или около 75 000 лв. Според тях в материалите по делото е допусната фактическа или техническа грешка, че съфинансирането е в съотношение 60:40 и общината плаща по-голямата сума. По договор това е обратно Делото е гражданско, заведено е срещу общината от шуменец, ухапан на 7 юни 2015 на улицата от някакво черно на цвят куче.

Според свидетели то живеело пред блока и имало ушна марка, че е минало кастрация. Решението на съда е, че общината ще плати 3000 лв обезщетение на ищеца, гражданинът Р.А.Р. за причинените му неимуществени вреди и 35 лв. разходи за медицински преглед и издаване на медицинско удостоверение от съдебен лекар, както и направените разноски от 1300 лв. по делото, както и лихвите.

Гражданинът излязъл от дома си, за да отиде до кварталния магазин. Недалеч от входа на жилищния блок имало улично куче, черно на цвят. На връщане от магазина, в момента, в който подминавал кучето и бил с гръб към него, то се нахвърлило върху него и го захапало. Отхапало от плътта му на две места, обяснил ищецът пред съда. Изпитал силна болка, от раната шурнала кръв. Прибрал се в дома. Съпругата и децата му като го видели се изплашили. Ищецът бил блед, уплашен, стресиран и ужасен. Мъжът не е ходил при лекар. Съпругата му превързала раната, която била на прасеца и това затруднявало движението му. Ищецът куцал в продължение на около десет дни. Не можел да изпълнява задълженията си, като изпитвал постоянен страх от кучета. После посетил съдебен лекар, които му издал медицинско свидетелство.

Решението подлежи на въззивно обжалване пред Шуменски окръжен съд в двуседмичен срок от уведомяване на страните.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
6761 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини