Ботаническата градина в Балчик чества 61 години от създаването си

  • 26 юли 2016 15:25

  • 2173
  • 0
Ботаническата градина в Балчик чества 61 години от създаването си
© Булфото

Университетската ботаническа градина в Балчик ще отбележи своята 61-годишнина на 27 юли, съобщават от структурата към Софийския университет.

През тази година се навършват и 1100 години от кончината на Св. Климент Охридски. По този повод в градината ще бъде подредена изложба, посветена на живота и дейността на светеца.

Празничната програма ще започне с поднасяне на венец на паметната плоча на акад. Даки Йорданов, основател на Ботаническата градина в Балчик. Тържествата ще продължат в "Градината на боговете", където изпълнители от читалище "Васил Левски" в Балчик ще представят българското фолклорно творчество. По-късно сред цветна феерия от багри и аромати концерт ще изнесе струнен квартет "Алегро".

Музикантите ще представят класически и модерни произведения. Университетската ботаническа градина в Балчик е създадена през 1955 г. от акад. проф. Даки Йорданов, ректор на СУ "Св. Климент Охридски" за периода 1956-1962 г. Днес тя се простира на площ от 194 дка, и разполага с растителни колекции с над 4600 вида, които се увеличават непрекъснато. Наложила се е като важен туристически обект. Наред с това, тя е паметник на културата и защитена местност.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2173 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини