Защо класическите скулптури са със скромен сексуален атрибут

  • 26 юли 2016 15:21

  • 9331
  • 0
Защо класическите скулптури са със скромен сексуален атрибут
© Уикипедия

Арт историци обясниха защо класическите скулптури имат малки пениси - тогавашните културни ценности коренно се различавали от днешните, пише БТА, цитирайки в."Дейли мирър".

Таблоидът се спира на статуята на Давид във Флоренция, вдъхновена от класическите древногръци и древноримски образци. Микеланджело изваял в мрамора библейския герой с височина 5 метра с доста скромни мъжки атрибути. Същият феномен наблюдаваме и в музеите с класически гръцки и римски скулптури. Според арт историчката Елън Одресон изтънченият вкус на древните е налагал мъжката красота да бъде свързвана със скромен сексуален атрибут.

Днес големият полов орган е считан за предимство и за символ на мъжественост. Но в древността каноните за красота са налагали по-скромните размери.

Историкът Кенет Доувър изтъква, че в тогавашните европейски изтънчени култури големите мъжки полови органи се асоциирали с грозотата и похотта и не отговаряли на естетическия идеал. С тях били оборудвани единствено статуи на анималистични персонажи, които нямали нищо общо с естетиката на Херкулесовците и Аполоновците.

Последвайте канала на

Десислава Станева
9331 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини