Дрон на Facebook доставя интернет

  • 26 юли 2016 12:28

  • 3233
  • 0
Дрон на Facebook доставя интернет
©

Задвижваният със слънчева енергия дрон на Facebook полетя за първи път, след години очакване. Големият дрон, наричан Aquila премина успешно изпитателен полет, като остана в небето 90 минути, за което Facebook казва, че е три пъти по-дълго от планираното, пише "Монитор".

Aquila бе представен на конференцията F8 през март 2015 и въпреки полетите на по-малки модели на дрона това е първия полет на пълноразмерен модел. Неговата основна цел, е да се осигури интернет за 4-те милиарда хора по света, които нямат достъп до мрежата.



Дрона има размах на крилете от 42 м, почти като на Boeing 737, и готовия модел ще трябва да лети на височина от 20.000 до 30.000 метра за период от три месеца.

Въпреки големината си и продължителното време на полет, дрона се очаква да се консумира енергия, колкото сешоар или микровълнова печка.

„Aquila е захранван със слънчева енергия самолет, който може да се използва да направи достъпен интернета за стотици милиони хора от най-трудно достъпните места. Когато е завършен, Aquila ще бъде в състояние да обикаля над област с диаметър около 100 км, излъчвайки свързаност към земята от височина над 20.000 метра, използващи лазерни комуникации и системи в милиметровия диапазон” заявиха в изявление от компанията.

Aquila е ключова част от много по-амбициозния план на Facebook, да бъде целия свят онлайн чрез Internet.org. В съобщение от четвъртък, Марк Зукърбърг изложи идеята си за това как задвижвания от слънчева енергия дрон на компанията би могъл евентуално да превърне тази идея в реалност.

”Целта ни е да имаме флота от дронове Aquila летящи заедно на над 20.000 метра, комуникиращи помежду си с лазери и летящи във въздуха в продължение на месеци, нещо което никога не е правено до сега.” пише Зукърбърг.

Тази амбициозна цел ще може да бъде постигната след няколко години. Зукърбърг отбелязва, че все още има няколко основни инженерни препятствия за преодоляване, като например как да се направи дрона по-лек и как да се намали зависимостта му от наземния екип, който помага за експлоатация на самолета.

От компанията казват, че ще продължат с изпитанията и през следващата година, с цел Aquila да може да лети на по-голяма надморска височина за по-дълъг период от време.

Последвайте канала на

Novini.bg
3233 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини