Solar Impulse 2 завърши успешно околосветското си пътешествие

  • 26 юли 2016 08:40

  • 2088
  • 1
Solar Impulse 2 завърши успешно околосветското си пътешествие
© GettyImages

Задвижваният със слънчева енергия самолет "Слънчев импулс 2" се приземи в Абу Даби. Така той завърши своето околосветско пътешествие, по време на което самолетът разчиташе единствено на соларните си панели.

Пилотът и създател на необикновения самолет - швейцарецът Бертран Пикар приземи машината без усложнения в 3:05 часа българско време на летище „Ал Батен“, недалеч от столицата на Обединените арабски емирства. Така самолетът с ширина по-голяма от тази на "Боинг 747" и тегло по-малко от това на лек автомобил завърши своето пътуване от 42 хиляди километра през четири континента без да използва нито една капка гориво.

"Светът се върти. Ако искаме добър жизнен стандарт, трябва да обърнем поглед към чистите технологии и възобновяемата енергия. Пътешествието на "Слънчев импулс 2" не е просто страница в новата история на авиацията. То е успех за историята на енергетиката", заяви пилотът Бертран Пикар.

Последният етап на околосветското пътешествие на "Слънчев импулс 2" започна в 1:30 българско време на 24 юли. Задвижваният от слънчева енергия самолет излетя от Кайро след неочаквано забавяне поради лошо време. Контролният център на полета изрази по-рано притеснение за краткия период, в който самолетът ще лети над Саудитска Арабия, където трябва да се справи с изключително високите температури по цялата ѝ територия. Полетът обаче премина без инциденти.

Изграденият от въглеродни нишки летателен апарат, чийто размах на крилата е 72 метра, започна през март 2015 година. Тогава той излетя от Абу Даби в опит да стане първият обиколил света самолет, изцяло задвижван от слънчева енергия. По време на пътешествието си, "Слънчев импулс 2" летеше на средна височина 9 хиляди метра със средна скорост между 45 и 90 километра в час. За година и три месеца апаратът направи 16 спирки по пътя си около земното кълбо.

Последвайте канала на

Novini.bg
2088 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.07.26 | 16:31

1
Това съветски или руски самолет е?

Добави коментар

Водещи новини