Нов европроект ще дава евтини кредити за започване на бизнес

  • 26 юли 2016 06:37

  • 5542
  • 1
Нов европроект ще дава евтини кредити за започване на бизнес
© Novini.bg

107 млн. лв. за нисколихвени кредити е заделило социалното министерство по ОП "Развитие на човешките ресурси", съобщи министърът Зорница РусиноваЗорница Русинова Зорница Русинова е магистър по международни икономически отношения  от Университета за в Кърджали.

Сумата ще се разпределя приоритетно между млади предприемачи и социални предприятия, като ще може да се кандидатства догодина, уточни Русинова, цитирана от пресцентъра на ведомството. Инструментите за финансиране са два - кредитиране с ниска лихва под пазарните нива или с гаранционен фонд, като ще се започне с ниски лихви. От МТСП очакват висока активност от младите българи, защото ще има отделни схеми за хора до 29 г., за стартиращи предприятия, за предприемачество, за самонаемане. "Това трябва да реши част от проблемите в регионите с висока безработица", каза Русинова.

Преди да започне раздаването на тези пари обаче, от оперативната програма ще бъдат дадени други 5 млн. лв. по схемата "Подкрепа на предприемачеството", пише в. Сега. Тези пари ще са достъпни от есента за "местни консорциуми между финансови и нефинансови институции, общини и неправителствени организации да издирят и подготвят предприемчиви българи да развият план за собствен бизнес чрез консултации в юридическата и финансовата сфера". Проектите тук трябва да са между 100 хил. лв. и 392 хил. лв. Бенефициентите ще трябва да популяризират сред работещи и безработни българи започването на собствен бизнес, да организират обучения и консултантски услуги, "свързани с развитието на предприемачески, управленски и бизнес знания и умения и разработване на бизнес идеи и бизнес планове" и др. Целта е, когато бъде отворена схемата с ниските лихви, "да има готови бизнес планове, с които предприемачите да могат да кандидатстват". По друга схема - "Активни", ще се обучават младежи за парамедици. Подготовката ще се извърши в 7 спешни центъра в страната с 26 млн. лв. в следващите 2 г.

От края на август до края на септември ще бъде отворена за прием схема с бюджет 300 млн. евро, предназначени за всички видове малка по мащаби инфраструктура. Парите са по програмата за развитие на селските райони, а проектите се очакват от общините, съобщи земеделският министър Десислава ТаневаДесислава ТаневаДесислава Танева е родена на 9 юни 1972 г. в град Сливен. През 1990 г. завършва ПМГ "Добри в Кърджали. Всяка община може да се кандидатства с не повече от 3 проекта, като лимитите за пътна инфраструктура са 3 млн. евро, за водна - 2 млн. евро, за социална - 1 млн. евро, а за културна - 200 хил. евро. Предимство ще имат общините, в които безработицата е по-висока, населението е повече и т.н, поясни министър Танева.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
5542 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.08.03 | 17:48

1
Отново кражби

Добави коментар

Водещи новини