Пет спирачки пред съдебната реформа

  • 25 юли 2016 21:03

  • 2007
  • 3
Пет спирачки пред съдебната реформа
©

Сигналите срещу магистрати да имат ЕГН на подателя, стажът на инспекторите да се приравни към този на съдии и прокурори с цел по-голямо обезщетение, членството в съсловни организации задължително да се декларира, кариерните бонуси за членовете на ВСС и опит за орязване на съдийското самоуправление. Това са най-спорните предложения за промени във втория пакет на Закона за съдебната власт след цедката на депутатите от правната комисия, които редактираха проекта на Министерския съвет.

Докладът на комисията по законопроекта вече е готов.

На извънредно заседание във вторник народните представители ще го гласуват в пленарната зала. Предложението подател на сигнал срещу магистрат да впише и ЕГН-то си е на Христиан Митев от Патриотичния фронт. Мотивите - всеки можел да си измисли три имена и адрес и да клевети съдия, прокурор или следовател. Предложението бе вмъкнато между първо и второ четене на законопроекта в комисията, а колегите му го подкрепиха, пише "24 часа". Така депутатите в пленарната зала окончателно трябва да решат дали ще затруднят гражданите в подаването на сигнали с нарушения на съдии, прокурори и следователи.

Министерския съвет, казва, че всеки, който има данни за частен интерес на магистрат при изпълнение на служебните му задължения, може да информира Инспектората на ВСС. Сигналът трябва да съдържа конкретни данни за нарушението, място, период, документи или източници на информацията. Реквизитите в сигнала, описани в законопроекта на вносителя, са трите имена, адрес, телефон. Същото предвижда и Административно-процесуалният кодекс, и то при обжалване на дела, свързани с актове на държавните и общинските институции. Те са достатъчни за завеждане на административно дело, но според правната комисия са малко за подаване на сигнал срещу магистрат пред Инспектората на ВСС и затова е необходимо и ЕГН.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2007 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2016.07.26 | 09:11

3
Абе аз имам предложение що хората подали сигнали за корупция и далавери не ги вкарвате направо в затвора и им публикувайте имената и роднинските връзки до девето коляно в пресата.Ето така се пресичат от раз сигналите.Евала ви боклуци долни.

2016.07.26 | 00:34

2
ти гълташ ли к урво соросоидна?

2016.07.26 | 00:33

1
А какво става с цацаратурата? Ако пак ще е по московски образец, всичко останало е безсмислено и мъгла за публиката.

Добави коментар

Водещи новини