Криминален психолог: Намираме се в опасна ситуация - всяко едно събитие провокира следващото

  • 25 юли 2016 18:41

  • 5802
  • 0
Криминален психолог: Намираме се в опасна ситуация - всяко едно събитие провокира следващото
©

Светът се намира в нова ситуация, която допълва картината на всякакви фобии и тревожност у хората. Страховете могат да доведат до това всяко едно събитие да се свързва с тероризма. Това каза криминалният психолог Росен Йорданов в предаването "Още от деня" по БНТ.

По думите му масовата психоза е породена от тероризма. „Последните събития водят до ефект на зареждане. Когато една централна тема или важна ценност е засегната у хората, това поражда асоциации на тревожност. Подобни масови убийства се случваха и в САЩ. Медиите също допринасят за това“.

„Ние се намираме в ерата на интернет и всяко едно събитие получава голяма популярност. Намираме се в опасна ситуация, всяко едно събитие може да провокира следващо. Хората са склонни да си обясняват нещата, които са по-сложни с нещо, което ни идва първо наум - дали ме плаши или не дадено събитие. По този начин то е натоварено с негативност“.

Психологът подчерта, че не всички събития в Германия са се случили с терористичен мотив, повечето са с психологически. Въпреки това насаждането на страха работи в полза на терористите. „ИД усещат, че насаждането на страх и психоза работи в тяхна полза. Именно заради това поемат отговорност за актове, които не са свързани с тях“.

Ефектите от атентатите влияят много негативно. Безусловно последиците от преживян терористичен акт са изключително тежки за хората. Една част от хората успяват да станат по-мъдри, друга част успяват да живеят по стария начин, но има и процент от хора, които не успяват да преживеят травмите. При всички случаи германските психолози ще имат много работа“, посочи още Йорданов.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
5802 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини