Плевнелиев: България е пример за подражание в разгара на мигрантската криза

  • 25 юли 2016 17:44

  • 2862
  • 7
Плевнелиев: България е пример за подражание в разгара на мигрантската криза
© Президентство

Миграционната криза в Европейския съюз и последствията за региона бяха акцент в разговора на президента Плевнелиев с министър-председателя на Словения Мирослав Церар, в рамките на официалното посещение на българския държавен глава в Любляна, съобщиха от прессекретариата на президента.

Президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното и премиерът Мирослав Церар бяха единодушни, че единственото възможно решение на миграционната криза е в неотклонното спазване на правилата, валидни за всички държави членки на Европейския съюз.

„България инвестира много средства и усилия и напълно спази правилата, валидни за Шенгенското пространство и предвидените в Регламента от Дъблин. Затова страната ни се превърна в пример за подражание в разгара на мигрантската криза“, посочи държавният глава.

Словенският премиер оцени високо полицейското сътрудничество, постигнато между държавите в региона и изрази безусловна готовност на Словения при необходимост да сътрудничи на България за справяне с миграционния поток.

Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното и Мирослав Церар призоваха за ускоряване на процеса по създаване на обща европейска защита на външните граници, която да предотврати бъдещи кризи и да възвърне усещането за сигурност у европейските граждани. Европейският съюз трябва да покаже характер и да се придържа към фундаменталните си ценности, трябва да действа единно и ефективно, посочиха българският президент и словенският премиер.

В рамките на разговора беше поставен фокус върху регионалното сътрудничество и интеграцията на Балканите в ЕС, като ключ към решаване на редица предизвикателства, свързани със сигурността и икономическия просперитет на региона.

В Любляна президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното се срещна и със заместник-председателя на Държавния сбор (Парламента) на Словения Матяж Немец. Двамата отчетоха необходимостта от засилване на комуникацията в сферата на сигурността между европейските държави. Президентът потвърди готовността на България да допринесе за свързаността и стабилността в региона. „Единственият начин да имаме мир на Балканите е всички заедно да вървим по пътя на европейската интеграция“, подчерта държавният глава.

Словения и България могат пълноценно да развиват сътрудничеството си и в областта на сигурността, дигиталната икономика и културата, посочи още президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2862 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
дуци

2016.07.26 | 18:39

7
ПЛЮВНЮ се хвали като циганин с бял гъз

2016.07.26 | 14:48

6
Стига бе фигурант, не ти ли омръзна хората да те псуват, що за същество си!?!
Маке

2016.07.26 | 14:19

1
Сигурно у Благоев е бил друшка на Диди , селио град го знай.
999

2016.07.26 | 14:48

5
СМОТЛЮ

2016.07.26 | 14:48

4
Нищожество !

2016.07.26 | 14:48

3
А бе пичове! Кажете нещо положително за него! Защо трябва да си умре като катър без история?

2016.07.26 | 14:48

2
Комунягите пак газ пикаят - значи всичко е наред !

Добави коментар

Водещи новини